Puhelinharrastaja puuskahtaa älypuhelinten akuista: "Ennen meni viikko hyppien keikkuen"

Pasi Räsänen kerää matkapuhelimia. Tapio Hartikainen

Jukka-Pekka Räsänen

Kuopiolaisella Pasi Räsäsellä ei ole puhelin hukassa. Tai jos onkin, hänellä on pilvinpimein varakappaleita kädenulottuvilla. Matkapuhelimia keräävä alan harrastaja laskee kokoelmissaan olevan noin puolensataa kännykkää eri vuosilta. Suurin osa malleista on sellaisia, jotka hänellä itsellään on ollut jossain elämän vaiheessa omassa käytössä. Vaikka alkuperäinen luuri olisikin lähtenyt kiertoon, on Räsänen yleensä halunnut hankkia kokoelmaansa mallit, joita on itse käyttänyt.

– Suurimmasta osasta on ihan henkilökohtaista kokemusta. Osa on sitten tullut kokoelmiin ihan sen takia, että ne ovat jotenkin erikoisia, tai niitä ei ole ainakaan itse tullut huomattua kavereilla tai muilla käytössä, Räsänen taustoittaa.

Valtaosa kokoelman kännyköistä on täysin toimintakuntoisia. Osan Räsänen on hankkinut rikkinäisinä, mutta yhdistänyt sitten osia muista puhelimista ja korjannut käyttökuntoon.

– Puhelimet ovat olleet nuoresta lähtien tavallaan intohimo. Harvinaisimmat mallit – joita ei kaikilla ole ollut taskun pohjalla kilisemässä – niistä se on tavallaan lähtenyt. Halusin pitää sen sellaisena, etten lähde ihan arkisimpia malleja keräilemään. Siitä se lähti laajenemaan ja laajeni sitten vähän uudempiinkin malleihin.

 

Nokia 7280 on yksi kokoelman erikoisuuksista. Näppäimistön tilalla on pyörivä valintakiekko. Tapio Hartikainen

 

 

Kokoelmansa helmenä Räsänen nostaa esiin Nokian kromikuorisen 8810:n, joka tunnetaan myös lempinimellä Zippo.

– Sen olen etsimällä etsinyt kokoelmaani. Kaikki muut ovat tulleet muuten eteen. Mutta se on ainoa, jota varten tein nettiin ihan ostoilmoituksen.

– Se tuli markkinoille 1998 ja ihastuin siihen jo silloin. Se on hienon näköinen kromikuorinen puhelin. Sehän oli suunniteltu viimeisen päälle yrityskäyttöön. Hinta ei ollut ihan semmoinen, että tavan duunari sellaisen hommaisi. Kyseinen yksilö olikin ollut käytössä jossain firmassa työsuhdepuhelimena. Muistelen, että puhelimen hinta olisi uutena ollut 6 000–7 000 markkaa.

 

Nokian kromikuorinen 8810:n on Räsäsen omia suosikkeja. Tapio Hartikainen

 

Kokoelmasta löytyy uudempiakin malleja ja älypuhelimiakin. Esimerkiksi MeeGo-käyttöjärjestelmää hyödyntänyt Nokian N90.

– Se on sikäli harvinaisuus, että kyseistä käyttöjärjestelmää ei taida olla luvassa uusiinkaan Nokioihin, Räsänen tietää.

– Erikoisuutena on myös viimeisimpiä Symbian-käyttöjärjestelmän puhelimia ollut Nokia 808 41 megapikselin kameralla. Uudemmissa puhelimissakin olen pyrkinyt vähän erikoisempiin malleihin.

 

 

Kokoelmaansa käytettyä rahamäärää Räsänen ei halua arvioida.

– Jokaiseen harrastukseen uppoaa se oma rahansa. Osan olen saanut hommattua halvemmalla kuin mitä niiden markkinahinnat ovat.

Nyt hänellä on käytössään iPhone 6.

– Se on ollut kolmisen vuotta käytössä, joten kohta olisi taas puhelimen vaihtamisen aika. Aikoinaan kun pyörittelin puhelimia paljon, vaihdoin uuteen keskimäärin kerran vuoteen. Mutta nykyisin hinta asettaa jo rajoitteita, ei voi kerran vuoteen vaihdella.

 

Puhelinten kokokehitys näkyy tässä. Aiemmin kaiken piti olla mahdollisimman pientä, nyt suuri näyttö on tarpeen. Tapio Hartikainen

 

Vaikka nykyisistä älypuhelimista löytyy ominaisuuksia joka lähtöön, muistaa Räsänen myös vanhojen kännyköiden ylivertaisuuden.

– Akkuhan se on se kovin juttu. Entisaikaan puhelimella meni yhdellä latauksella viikko hyppien keikkuen. Sillä soitteli ja pelasikin joitain pelejä, mitä siinä nyt sattui olemaan. Nykyään ei tarvitse edes hirveästi puhua eikä muuta, mutta silti pitää vähintään joka toinen yö ladata.

 

Räsänen laskee kokoelmissaan olevan noin 50 puhelinta. Tapio Hartikainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.