Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Samuli Edelmankin on mukana Valamon suuressa porttihankkeessa

Näyttelijä ja laulaja Samuli Edelman laulaa kohta portti- ja aitarahaa Heinäveden Valamon luostarille.

Edelman on yksi luostarin suurhanketta tukevista taitelijoista. Hän lahjoittaa kahden hyväntekeväisyyskonserttinsa lipputulot Valamon porttirahastoon.

Valamon ortodoksisessa munkkiluostarissa on vireillä noin 200 000 euron hanke portin ja perinteisen muurin korvaavan lauta-aidan rakentamiseksi.

Luostari neuvottelee parasta aikaa rakennusurakasta. Jos kaikki toteutuu suunnitelmien mukaan, nousee noin 15-metrinen portti Valamon vanhan kuusikujan päähän jo tänä vuonna.

Kyseessä on kaksiosainen, takorautainen kaariportti, missä on kupoli, ikoni ja pieni portinvartijan huone. Mallia portin suunnitellut arkkitehti Sakari Siitonen on ottanut Laatokan Valamon portista.

Portti ja aita muuttavat sisäänkäynnin luostarialueelle nykyiseltä paikalta vanhan kuusikujan päähän. Kuusikuja johdattaa suoraan Valamon kirkkoon.

Porttia on suunniteltu Valamoon jo vuosikymmeniä, mutta siihen ei ole aiemmin löytynyt varoja.

Luostaria tukeva Valamon Ystävät ry tuli apuun. Yhdistys on kerännyt riihikuivaa porttirahaa lahjoituksina ja valtakunnallisella keräyksellä jo 85 000 euroa ja saanut lisäksi lahjoituksena 8 600 tiiltä, muurauslaastia sekä lautaa aitaan.

EU-tuki kattaa puolet portin rakennuskustannuksista.

Samuli Edelmanin ja romaniorkesteri Suora Lähetyksen konsertit ovat Valamossa 23.4. klo 13 ja 16.