Bingo villitsi suomalaisia 1970-luvulla

Kuopiossa sotaveteraanien pyörittämä bingo oli kulta-aikaansa 1970-luvulla suosittu. Savon Sanomat kuvaaja

Markus Karjalainen

Suomalaisten uhkapelien himoa tyydytettiin 1940-luvulta alkaen vakioveikkauksella. Lotto alkoi vasta vuonna 1971, ja samoihin aikoihin ilmaantui suureksi kansanhuviksi kasvaneet bingot.

Parhaimmillaan ulkoilmassa pelatut bingot vetivät mukaansa jopa tuhansia bingottajia.

Bingo oli eräänlaista edellisen vuosituhannen online-pelaamista. Bingoa varten kokoonnuttiin johonkin suureen saliin tai uloskin, asiakkaat ostivat pelikuponkinsa, ja bingoemäntä tai -isäntäkin alkoi huutaa numeroita. Jos voitto osui kohdalle, niin sen sai lunastaa heti. Tarjolla oli jopa tuhansien markkojen ostokortteja, autoja, jääkaappeja, televisioita sekä tietysti pienimpinä voittona kahvipaketteja.

Esimerkiksi maaliskuussa 1971 Kuopion Palloseuran järjestämässä bingossa olivat palkintoina kahden viikon matka Rhodokselle, televisio, pesukone, stereolaitteita, autonrengassarjoja, radioita ja pölynimureita.

– Täytyy saada noin 400 ihmistä illassa pelaamaan, jotta toiminta kannattaa, laski silloin KuPS:n puheenjohtaja Olli Herranen.

Suoria rahapalkintoja bingossa ei voinut maksaa. Silti järjestäjille jäi hieman vaivanpalkkaakin, mutta Kuopiossa bingoa pyörittäviä yhteisöjä taisi olla liikaakin. 1970-luvun alussa olivat samoilla vesillä kalassa KuPS:n lisäksi Puijon Hiihtoseura, Kuopion Pallotoverit, Etelä-Kuopion Ilves ja Kuopion Elo.

Seurat järjestivät kilvan bingoja sillä seurauksella, että kenellekään ei päässyt tulemaan siitä todellista rahasampoa.

Valtavien massatapahtumien ohella pelattiin esimerkiksi Kuopiossa automaattibingoa, joita järjestivät esimerkiksi sotaveteraanit ja urheiluseurat toimintansa tukemiseen. Esimerkiksi KPT sai bingostaan toiminnalleen kivijalan 1980-luvulle saakka, mutta lopulta tuotot romahtivat.

Viime aikojen kuuluisin urheiluseuran bingo oli Rovaniemen Palloseuralla, joka toiminta hiipui hiljattain siihen, että bingohallissa kiellettiin tupakointi. Näin RoPS:n tämän kauden pelaajabudjettiin ison loven. RoPS:n bingo pysyi pystyssä vuosikymmeniä pitempään kuin kuopiolaisten yhteisöjen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.