Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

L.K. Valmu: Poika. Murha seitsemännellä luokalla

L.K. Valmu: Poika. Murha seitsemännellä luokalla. Karisto 2017. 293 s.

Nuortendekkari on harvinaista herkkua kotimaisessa kirjallisuudessa. Siksi L.K. Valmun Poika herättää heti kiinnostuksen.

Poika on ennalta arvaamaton ja yllätyksellinen jännäri, jossa erilaiset käänteet ja tapahtumat muodostavat runsaan tarinan oppilaista, opettajista ja tietokonemaailmasta, jossa nörtit ja hakkerit rikkovat helposti oikean ja väärän rajan.

Valmun kirjassa persoonallinen seiskaluokkalainen Hege eli Helkanooraa vaihtaa uuteen kouluun, jonka eräs oppilas on kuollut kesällä opettajien perinteisellä mökkireissulla insuliinin yliannostukseen.

Asia vaivaa Hegeä, vaikka hän ei kuollutta poikaa Teemua tuntenutkaan. Hege epäilee, oliko kyseessä sittenkin murha eikä vahinko, ja kertoo epäilystään koulukavereilleen Eliaalle ja Eerolle sekä enolleen, joka on tutkiva rikosylikonstaapeli.

Hege kyseenalaistaa muitakin asioita ja saa Eliaan ja Eeron mukaan ”tutkimuksiinsa”. Tilanne nostattaa kihisevän tunnelman myös opettajanhuoneessa. Epäilyksen siemen on kylvetty.

Valmu on tehnyt laajaa taustatyötä nuorisodekkariaan varten. Teoksessa on paljon tarkkoja yksityiskohtia ja faktoja niin oikeuslääketieteellisestä tutkimuksesta ja poliisityön arjesta kuin kouluissa käytettävistä tietojärjestelmistä. Koulun ja opettajanhuoneen maailmaa Valmu kuvaa värikkäästi ja asiantuntevasti. Opettajanhuoneesta löytyy erilaisia kuppikuntia jokaisen intressin mukaan.

Vaikka Poika on nuorille, erityisesti pojille, suunnattu dekkari, se imaisee mukaansa myös aikuisen lukijan. Jo kirjan teema on kiinnostava, ja kun ympärille on rakennettu luonteva ja aidontuntuinen tarina, niin paketti on valmis. Jännitys säilyy loppumetreille. Valmu on aiemmin kirjoittanut Finlandia Junior -ehdokkaaksi nousseen lastenkirjan ja kaksi lasten tietokirjaa.

Marja Welin