Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulun käräjiltä yli neljän vuoden tuomioita irakilaisia salakuljettaneille – Pieni lapsi hukkui matkalla

Oulun käräjäoikeus tuomitsi neljä ihmistä yli 20 irakilaisen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Vankeusrangaistukset vaihtelivat yli 2,5 vuodesta yli neljään vuoteen.

Oikeuden mukaan tuomitut toimivat osana järjestäytynyttä rikollisryhmää.

– Rikollisorganisaatio on toiminut suunnitelmallisesti ja organisoidusti. Siihen kuuluu vähintään viisi henkilöä, joilla kaikilla on yksilöity tehtävä ihmisten laittoman maahantulon järjestämisessä.

 

 

Tuomion mukaan rikollisryhmä salakuljetti irakilaisia Turkista Kreikkaan muun muassa ylitäysillä ja huonokuntoisilla veneillä, minkä vuoksi salakuljetetut joutuivat veden varaan.

– Kaksi salakuljettajien käyttämää venettä upposi kesken matkan muun muassa kovan merenkäynnin vuoksi ja ihmiset joutuivat veden varaan, tuomiossa kuvataan.

Merimatkalla hukkui alle 2-vuotias poika.

– Veteen joutuneet salakuljetettavat ovat joutuneet odottamaan vedessä pelastusveneitä useiden tuntien ajan, tuomiossa kerrotaan.

Salakuljetettujen ihmisten käskettiin oikeuden mukaan kertoa virheellistä tietoa Suomen viranomaisille turvapaikkaa hakiessaan muun muassa lähtöpaikasta. Ratkaisussa kerrotaan, että heitä on myös uhkailtu.

Oikeuden mukaan salakuljetettujen matka jatkui Kreikasta pääsääntöisesti Makedonian kautta Serbiaan, josta heidät on kuljetettu Unkarin kautta Itävaltaan ja sieltä edelleen Saksan, Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen Tornioon.

Henkilöillä ei ole ollut maahantuloon oikeuttavia asiakirjoja eli passia ja viisumia Schengen-alueelle.

 

 

Syytteessä oli alkujaan seitsemän ihmistä. Kahden syytteet kuitenkin hylättiin ja yhden kohdalla syyttäjä luopui syytteestä.

Oikeus tuomitsi Ritvan Mohammad Sudikin ja Adnan Hamid Mohammedin neljän vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

 Karwan Salman Najimin oikeus tuomitsi puolestaan kolmen vuoden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Ahmed Ali Shaho puolestaan tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.