Leppävirralta löytyi harvinainen kalliomaalaus

Kaisu Lötjönen

Leppävirralla Unnukka-järvellä sijaitsevan Pöyhönsaaren länsirannalta on löytynyt ennestään tuntematon kalliomaalaus. Maalaus on Karhuvuoren pystysuorassa kalliossa.

Punamullalla maalattu kallioalue on leveydeltään lähes kaksi metriä.

Kuopion kaupungin arkeologien mukaan jäkälöityneeltä kalliopinnalta voi hahmottaa yhden selkeän kuvion, tikku-ukkona kuvatun ihmishahmon. Sen toinen käsi osoittaa yläviistoon ja jalat ovat polvista taipuneet. Kohotettuun käteen liittyy kaareva viiva.

Kalliomaalauksen löysi leppävirtalainen Anssi Toivanen.

Pohjois-Savossa tunnetaan Karhuvuoren maalauksen lisäksi vain yksi ihmishahmoa kuvaava maalaus, Rautalammin Toussunlinna. Kuva-aiheen ja sijaintinsa perusteella ne on ajoitettu kivikautisiksi (5200-3900 eaa.).  Karhuvuoren maalauksen sijainti on hyvin tyypillinen. Unnukan vedenpinta on ollut kivikaudella useita metrejä nykyistä korkeammalla ja maalauskalliolle on ollut vesiltä käsin hyvä näkymä.

Kalliomaalauksia ja punamultaläiskiä tunnetaan Suomesta noin 150. Pääasiassa ne sijaitsevat muinaisten Saimaan ja Päijänteen vesistöalueilla. Yleisiä kuva-aiheita ovat ihmiset, eläimet, veneet ja geometriset kuviot. Maalausten on ajateltu liittyvän kultteihin tai samanistisiin istuntoihin.

Verrattuna Etelä-Savoon, jossa esihistorialliseksi ajoitettuja maalauksia tunnetaan lähes 40 kappeletta, on kalliomaalaus hyvin harvinainen löytö Pohjois-Savon alueella.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut