Miehet kaappasivat turvapaikanhakijan autoon ja hakkasivat soramontulla Siilinjärvellä

Tarinan vastaanottokeskuksen asukas kaapattiin autoon ja muilutettiin hakattavaksi soramontulle. Mies pääsi vaivoin vasta aamuyöllä palaamaan itse Tarinaan. Marko Happo

Asta Tenhunen

Viisi siilinjärveläistä miestä kaappasi afganistanilaisen turvapaikanhakijan pakettiautoonsa Siilinjärven keskustassa, kuljetti noin kymmenen kilometrin päähän soramontulle Pöljälle ja pahoinpiteli hänet. Miehet jättivät uhrinsa virumaan maastoon ja poistuivat.

Uhri, keski-ikäinen perheellinen mies, kertoi menettäneensä tajuntansa, mutta heränneensä sitten pimeästä soramontusta. Hän pääsi kävelemään valtatien varteen, josta pyysi autoilijalta apua. Turvapaikanhakijan mukaan tuntematon autoilija suostui viemään hänet autolla Tarinan sillalle asti maksua vastaan.

Siitä mies käveli vastaanottokeskukseen, jossa hän oli perillä aamuyöllä. Mies kertoi vammoistaan vastaanottokeskuksen vartijalle seuraavana päivänä niin, että vartija hälytti miehen avuksi poliisit.

Välikohtaus sattui Siilinjärvellä viime lokakuussa seuraavana yönä siitä, kun sosiaalisessa mediassa oli levitetty väärää tietoa joukkotappelusta Siilinjärvellä. Netissä oli väitetty, että turvapaikanhakijat olivat pahoinpidelleet naisia paikallisessa ravintolassa.

Poliisin esitutkinnan mukaan yksi naisista oli aloittanut riidan, jossa paikalliset ja turvapaikanhakijat olivat tönineet toisiaan. Kukaan ei saanut silloin vakavia vammoja.

Seuraavana yönä tapaukseen liittymätön turvapaikanhakija oli liikkeellä polkupyörällä Siilinjärven keskustassa. Häntä oli tönitty jo Vanha Kettu -ravintolan luona. Mies oli väistänyt humalaista tönijää, kerännyt tyhjiä tölkkejä ja oli menossa pyörälleen, kun jenkkipakettiauto pysähtyi hänen luokseen.

Autossa olleet miehet kaappasivat hänet mukaansa. Kun poliisi tavoitti epäillyt miehet kuulusteluihin pari viikkoa myöhemmin, he myönsivät tapahtumat pääpiirteittäin, mutta selittelivät asiaa eri tavoin.

Osa miehistä vähätteli pahoinpitelyä tai sitä, oliko mies jätetty syksy-yönä kylmään maastoon hakattuna vai ei. Uhri oli kuitenkin pystynyt osoittamaan poliisille soramontun, josta löytyi kasa kaljatölkkejä. Paikka oli ollut pimeä ja syrjäinen.

Lisäksi miehellä oli näkyviä viiltohaavoja ja mustelmia kasvoissaan ja kehossaan. Poliisit olivat kuvanneet ne seuraavana päivänä ja miestä oli käytetty myös sairaalassa.

– Miehen ottaminen autoon saattoi liittyä siihen tappeluun. En tiedä, oliko tämä mies osallisena siihen joukkotappeluun. Täytyy toki mainita, että olin tapahtuma-aikaan humalassa, joten en osaa ihan tarkkaan kertoa motiiveistamme, yksi syytetyistä kertoi kuulusteluissa.

– En ole rasisti, mutta kyllähän se vähän ärsyttää, että Suomessa on paljon turvapaikanhakijoita, jotka eivät oikeasti ole turvapaikkaa vailla. Turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kustannukset menee kuitenkin meidän työssäkäyvien suomalaisten tilipussista, toinen syytetty selitti.

Tosin viiden miehen porukasta osa eli itsekin yhteiskunnan rahoilla eli he kaikki eivät olleet työssä käyvää väkeä. Porukka oli vuosina 1978-1996-syntyneitä paikallisia suomalaismiehiä, jotka olivat olleet rilluttelemassa jo päivällä.

– En minä tunne mitään vihaa turvapaikanhakijoita kohtaan. Tämä oli vain sellainen yksittäinen humalainen päähänpisto, mies kertoi.

Kaksi miehistä kuitenkin sanoi kuulusteluissa, ettei heidän porukkansa jenkkiautoon olisi kaapattu ketään suomalaista, vaan muilutettavaksi otettiin juuri ulkomaalainen mies.

Se ei tekoa hillinnyt, ettei sattumalta uhriksi joutunut mies ollut edes samaa kansallisuutta kuin turvapaikanhakijat, jotka olivat olleet mukana edellisillan rähinässä.

Yksi syytetyistä oli ollut myöhemmin aamuyöllä huolissaan siitä, miten muilutetulle turvapaikanhakijalle kävi. Hän ei kuitenkaan lopulta soittanut hätäkeskukseen, vaikka oli miettinyt sitä porukan jatkaessa yönviettoa saunoen.

– Helpommalla pääsee, kun on vain hiljaa, hän kertoi kuulusteluissa, mitä oli ajatellut.

Hänen mukaansa autossa oli isoja, humalaisia miehiä niin, ettei kenenkään ollut vara keskeyttää vaarallista tilannetta. Yksi syytetyistä kertoi poliisille, että hän itse on ainakin 140 kilon painoinen ja osa muistakin on isoja miehiä, joten turvapaikanhakijalla ei ollut asiassa mitään vastaansanomista.

Syyttäjä vaatii miehille tuomioita vapaudenriistosta. Oikeus antaa tuomionsa miehille tällä viikolla.

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut