Kun seksuaalisuus löytyy varttuneena

Teppo Kulmala

Heli Heino

Atena 2017. 234 s.

Heli Heinon seksuaaliraporttia ei enää nykyään osaa pitää sensaationa, jollainen se joskus takavuosikymmeninä olisi voinut olla. Tänään seksin alueellakin on kuin kaikki muka olisi julkisesti jo näytetty.

Miesystävä Ali Helinin kanssa laatimassaan kirjassa Heino, 52, tarkastelee seksuaalisuuden heräämistä vaihdevuosi-iässä. Vanhanaikaisen ”sensaation” kirjasta tekee se, että aiheeseen liittyvistä nimistä puhutaan nimillä ja niiden väännöksillä suorasukaisesti, yksityiskohtaisesti ja sangen runsaasti. Kirjan henkilöt viihtyvät, mutta ei teksti viihdettä viihteen vuoksi ole. Pikemmin kysymys on arkisesta dokumentista.

Minäkertojan onni on saada tähänastisten pettymysten ja selibaatin tilalle ymmärtäväinen ja seksuaalisesti häpeämätön mieskumppani. Asiaan mennään melko nopeasti ja sänkykäytäntöjä toteutetaan monenlaisesti. Tukahdutetut vietit vapautuvat.

Jos pariskunnan telmiminen onkin leikkisää ja kuvituksellista, lukija huomaa sitä myös vieroksuvansa.Makuukammareihin kurkistelun kokee jo sinällään hieman kiusalliseksi, mutta enemmän kuin häveliäisyyden puute kirjaa tuntuu rasittavan seksin toisto ja yliannostus. Muuhun elämään viitataan rajatusta aiheesta huolimatta suhteettoman niukalti.

Silti selonteko on lajiaan paikallaan. Se välittää seksuaalista ennakkoluulottomuutta, tähdentää avoimen kommunikoinnin merkitystä ja muistuttaa, että ongelmattomasti eivät näillä alueilla liiku onnistuneetkaan kumppanit. Yhteinen kemia ei kata kaikkea.

Henkilöhistoriat, erilaiset tavat ja iässä varttumisen vaivat vaativat parisuhteelta opettelua ja kompromisseja. Näistä kirjan Liina ja Leo näyttävät selviytyvän tosi hyvin, toisiaan huomioiden. Lopussa seksin kuvaamista joudutaan vihdoin myös toppuuttelemaan.

Yhteinen Norjan-matka on suhteelle pieni törmäyskurssi. Mutta viimeistään kun kotimatkalla taivalletaan myrskysäässä tunturilla, syntyy varma vaikutelma siitä, että seksuaalinen valloitusretki on päätynyt ihmissuhteen eri puolia kunnioittavaksi rakkaudeksi.

Korostetun fyysisyyden alla ja lisäksi Venuksen vuodessa on kysymys myös sekä oman identiteetin löytävästä kehittymisestä että kumppanuuden lujittumisesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut