Analyysi: Perussuomalaisten kansanedustajat jakavat Soinin toiveen, punavihreitä ei haluta päästää valtaan

Sampo Terho korostaa: Tappiota ei ohiteta olankohautuksella

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaihtoi vapaalle palattuaan perussuomalaisten vaalivalvojaisiin Bottalle kuntavaali-iltana Helsingissä. Jussi Nukari

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini otti puolueensa vaalivalvojaisissa vahvasti kantaa hallituksessa pysymisen puolesta. Bottalle kokoontunut puolueväki jakoi Soinin näkemyksen.

Puolueensa kuuteentoista vaalivoittoon vienyt Soini sai raikuvimmat aplodit, kun hän linjasi, että isänmaan etu vaatii, etteivät perussuomalaiset vapaaehtoisesti päästä punavihreitä sotkemaan asioita.

Soinin mielestä puolueella on mahdollista pärjätä seuraavissa eduskuntavaaleissa kuntavaaleja paremmin. Uuden puoluejohdon kannattaa tehdä strategia kahden vuoden eikä kahden kuukauden päähän.

Maanantaina tavoitetut perussuomalaiset kansanedustajat haluavat niin ikään jatkaa hallituksessa kuntavaalien rökäletappion jälkeen. He muistuttavat, että oppositiossa puolueen vaikutusmahdollisuudet olisivat olemattomat.

– Hallituksesta ei ole syytä hypätä pois. Oppositiossa voidaan vielä vähemmän vaikuttaa, kertoo kansanedustaja Pentti Oinonen.

– Lähtö hallituksesta olisi typerää rintamakarkuruutta ja muut korjaisivat hedelmät, kansanedustaja Kimmo Kivelä säestää.

Kansanedustajat kaipaavat kuitenkin terävyyttä puolueen linjaan, ennen kaikkea maahanmuuttopolitiikkaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Leena Meri kehuu puolueen ohjelmia, mutta asioiden toimeenpano ja hallitustyö kaipaavat kohentamista.

– Puolueen sanoma ei ole mennyt perille, mutta opposition hokema on, Meri sanoo.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho puolestaan sanoo, että on selvää, ettei näin suurta vaalitappiota ohiteta olankohautuksella. Puolueen pitää uudistua ja osoittaa olevansa suuri muutosvoima.

– Käytännössä uudistuminen on edessä, kun pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini lopettaa ja puheenjohtajaehdokkaat esittelevät omat ohjelmansa, Terho sanoo.

Puolueen puheenjohtajaksi pyrkivä Terho aikoo esitellä omat teesinsä pääsiäisen jälkeen. Ohjelman nimi on Uusi alku.

Myös Terho haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä eli pitää kiinni siitä, mitä on sovittu ja luvattu. Samalla hän muistuttaa, että muutos parempaan päin on aina hidasta.

Terhoa pidetään puheenjohtajakisan pääehdokkaana europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon ohella. Uutissuomalainen ei tavoittanut Halla-ahoa maanantaina.

Myös kansanedustaja Tom Packalénin mielestä tarvitaan aikaa, että ihmiset näkevät, mitä perussuomalaiset ovat saaneet aikaan hallituksessa. Esimerkiksi talous on plussalla ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.

– Meitä on äänestetty muutoksen takia, mutta se ei ole sormia napsahtamalla tapahtuva asia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehui perussuomalaisia vaali-iltana ja sanoi, että he ovat seisoneet selkä suorana vaikeiden sopeutuspäätösten takana, vaikka gallupit ovat näyttäneet alamäkeä. Nyt näyttää vahvasti siltä, että perussuomalaiset eivät lähde karkuun valtaa ja vastuuta.

Perussuomalaiset eivät halua tehdä saamaa temppua, jonka vihreät ja vasemmistoliitto tekivät viime vaalikaudella. Mutta mitä sitten tapahtuu, jos puolueen puheenjohtajaksi valitaan henkilö, jonka kanssa muut eivät halua olla kimpassa?

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.