Hirvituhot: Sarvipäät järsivät toistasataa runkoa järeää kuusikkoa

Hirvet ovat syöneet toista sataa runkoa taustalla näkyvällä tavalla Sami Ollikaisen metsäpalstalla Lapinlahdella. Tapio Hartikainen

Kari-Pekka Issakainen

Viikko sitten lauantaina, aprillipäivänä, siilinjärveläinen Sami Ollikainen kohtasi Lapinlahden metsätilallaan lohduttoman näyn. Hirvet olivat järsineet toistasataa parhaassa kasvuiässä olevaa kuusen runkoa.

– Kyllä siinä piti silmiä hieraista, että onko tosiaan näin. Taimikoille on sattunut ennenkin hirvituhoja, mutta ei näin järeään puustoon. Tällaisesta olin kuullut ainoastaan tarinoita. En uskonut, että oman metsän puut voisivat tulla näin syödyksi, Ollikainen sanoo ympärilleen katsellen.

Hirvien järsimä vaurioala on reilun hehtaarin kokoinen. Ollikaisen on nyt metsänomistajana päätettävä, että tehdäänkö avohakkuu vai jätetäänkö 40-vuotias kuusikkokuvio hirvien järsimien runkojen poiston jälkeen aukkoiseksi. Ollikaisen kuusikolla olisi ollut vielä kasvuaikaa 20-30 vuotta. Silloin järeistä rungoista olisi saanut puukaupoissa noin 30-50 euroa.

– Siitä voi laskea, että taloudellinen menetys on tässä tapauksessa 3 000-5 000 euroa, Ollikainen laskee.

Tuhoista saatava korvaus lasketaan kuitenkin vain muutamissa sadoissa euroissa.

Hirvien tuhoja oli Pohjois-Savossa viime vuonna Metsäkeskukseen saapuneiden tuhoarviointipyyntöjen mukaan yhteensä vajaan 30 hehtaarin alueella. Todellinen määrä on huomattavasti suurempi.

– Pitäisi varmaan parillakymmenellä kertoa tuo lukema. Yleensä hirvet tekevät tuhojaan syömällä taimikoita, mutta ei tämäkään järeämmän puuston syöminen mitenkään tavatonta ole, metsänhoidon johtava asiantuntujia Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta sanoo.

Metsänomistajat voivat saada korvauksia hirvien aiheuttamista tuhoista, mutta ne ovat vain murto-osa todellisista kasvu- ja laatutappioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut