Piitu, 7, lahjoitti hiuksensa syöpälapsille: "Näistä kyllä joku ilahtuu"

Piitu Kelavuori on nuori hyväntekijä. Seitsenvuotias iisalmelainen kävi tällä viikolla parturissa luovuttamassa pitkiä kutrejaan hyväntekeväisyyteen. Petri Karvinen

Petri Karvinen

Seitsenvuotiasta Piitu Kelavuorta jännittää. Eskaria käyvä tyttö istuu kampaamon penkissä ja hymyilee velmusti.

Kohta lähtee letti pois! Tai tarkemmin sanottuna kolme lettiä, jotka Anu Havukainen on hänelle solminut.

– Voi, kun sinulla on ihanat kutrit! Näistä kyllä joku ilahtuu, parturi-kampaaja huokaa.

Nips, nips ja naps. Tytön hiukset ovat puolta lyhyemmät.

Piitua ihmetyttää, äiti Marja-Riitta Kelavuorta naurattaa. Nyt on neitosella helppohoitoinen kuontalo, pitkästä aikaa.

Ja samalla joku, joka on menettänyt hiuksensa, saa uuden tukan.

Hiusten lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on Suomessa harvinainen ilmiö. Moni ei edes tiedä, että moinen on mahdollista.

Iso syy tiedon puutteelle on, ettei mikään taho maassamme ota lahjoitushiuksia vastaan. Syöpäjärjestöjen viestintäjohtajan Satu Lipposen mukaan tälle on yksinkertainen selitys.

– Suomessa yhteiskunta tukee peruukkien hankintaa syöpäpotilaille. Peruukit nähdään meillä olennaisiksi kuntoutuksen apuvälineiksi, Lipponen sanoo.

Tilastojen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Vuosittain uusia potilaita tulee hoitoihin jopa noin 30 000.

Tautia taltutetaan usein solunsalpaajilla, jotka aiheuttavat hiustenlähtöä. Se on kova paikka monille – etenkin naisille.

– Olen kuullut monta tarinaa, joissa hiusten putoamista kuvataan traumaattiseksi kokemukseksi. Se tavallaan alleviivaa sitä, ettei ole terve, Lipponen kertoo.

– Kyse on hyvin henkilökohtaisesta asiasta. Jotkut eivät peittele hiustenlähtöä, mutta suuri osa haluaa peruukin. Se heille myös suodaan.

Suomessa syöpäpotilaalla on oikeus hankkia itselleen peruukki maksusitoumuksella. Ulkomailla tilanne on toinen, mikä on osaltaan syynä hiuslahjoitusjärjestöjen syntyyn.

Pienen Piitu-tytön kutritkin päätyvät postissa Englantiin.

– On hienoa kuulla, että suomalaisilla on lämpimiä ajatuksia kärsiviä kohtaan, Satu Lipponen kehuu.

Iisalmelaisille Kelavuorille ajatus hyvän tekemisestä kumpusi omasta lähipiiristä. Kun syöpä tuli lähelle, aiheesta alettiin keskustella myös lasten kanssa.

Eräänä iltana Marja-Riitta Kelavuori katsoi tyttärensä hiuksia ja päätti, että on aika toimia.

– Ehdotin, että mitäs jos me annettaisiin jollekin toisellekin mahdollisuus hiuksiin. Tyttö innostui aika nopeasti, ylpeä äiti kertoo.

Lahjoituskohteeksi valikoitui Little Princess Trust. Se on voittoa tavoittelematon järjestö, joka valmistaa ja jakaa peruukkeja brittiläisille syöpälapsille.

Piitun kutreilla yhdistys saa valmistettua yhden pienen peruukin tai osan vähän isommasta kuontalosta. Lahjoittaja saa palkkioksi hyvän mielen.

– Mulla on ollut aina pisimmät hiukset joka paikassa. Ei ole enää, voimistelua harrastava Piitu kertoo pirteänä.

– Ja se ei haittaa yhtään! Kyllä hiukset olivat jo niin pitkät, että arkisissa asioissakin alkoi olla tekemistä, Marja-Riitta Kelavuori naurahtaa.

Kelavuoret toivovat, että tieto tästä hyväntekeväisyyden muodosta leviäisi laajalle. Voi olla, että pienen Piitunkaan lahjoitus ei jää viimeiseksi.

– Niin, kyllähän hiukset kasvavat takaisin. Katsotaan, Marja-Riitta Kelavuori sanoo hymyillen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut