Laittomasti Yhdysvaltoihin yrittäneiden määrä pudonnut Trumpin noustua valtaan

Donald Trump tyttärensä Ivanka Trumpin kanssa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

STT

Yhdysvaltain rajan yli laittomasti yrittävien siirtolaisten määrä on pudonnut Donald Trumpin aloitettua presidenttikautensa, sanoo Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri John Kelly.

Maaliskuussa Meksikon rajan yli laittomasti yrittäneiden määrä putosi 30 prosenttia helmikuuhun verrattuna ja 64 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Kellyn mukaan erityisesti rajan yli yrittävien perheiden ja yksin saapuvien lasten määrä on laskenut.

Maaliskuussa viranomaiset pidättivät 16  600 laittomasti Yhdysvaltoihin pyrkinyttä. Pidätysten määrän katsotaan antavan viitteitä myös maahan kiinni jäämättä saapuneiden siirtolaisten määristä.

 

Valkoinen talo: Muuri yhä pystytettävä

 

Valkoinen talo sanoi lausunnossaan laittomasti maahan pyrkivien määrän laskun olevan seurausta Trumpin ajamasta politiikasta.

–  Saavuttamalla todellisia tuloksia laittoman maahantulon suhteen presidentti Trump pitää lupauksensa amerikkalaisille, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sean Spicer sanoi lausunnossa.

Spicer toi esiin myös Trumpin lupaileman rajamuurin.

–  Tulokset eivät kestä, ellemme tee jotain turvataksemme rajan, pystytä muuria tai muuta fyysistä estettä, Spicer sanoi.

Trumpin Meksikon rajalle kaavaileman muurin suunnittelu on vasta alkutekijöissään. Kansallisen turvallisuuden ministeri Kelly on jo todennut, ettei koko 3  200 kilometrin mittaisen rajan kattava muuri ole käytännöllinen vaihtoehto.

–  On epätodennäköistä, että rakennamme fyysisen muurin meren rannalta toiselle, Kelly sanoi.

Hänen mukaansa todennäköisempi ratkaisu ovat fyysisten esteiden, lisäpartioiden ja elektronisen valvonnan yhdistelmät.

Yhdysvaltain rajavalvontaan on jo lisätty rahaa ja työvoimaa.

Trump on myös sanonut karkottavansa Yhdysvalloissa laittomasti asuvat siirtolaiset, joita arvioidaan olevan 11–12 miljoonaa. Heistä suurin osa on saapunut Meksikosta. Yhdysvaltoihin on saapunut ja pyrkii myös runsaasti ihmisiä Salvadorista, Guatemalasta ja muualta Keski-Amerikasta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut