Sankarillinen metronkuljettaja esti toiminnallaan lisäuhrit

Pietarin iskun uhrien muistoa kunnioitettiin heti maanantaina. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

EEVA NIKKILÄ-KIIPULA / STT

Pietarissa maanantaina tapahtunut räjähdys oli jotain, mihin pietarilaiset eivät ole tottuneet. Tällaisia iskuja on ollut takavuosina Moskovassa, mutta viime vuosina Venäjän suuret kaupungit ovat välttyneet terrori-iskuilta, muistuttaa Moscow Times -lehden toimituspäällikkö Oliver Carroll.

Viranomaisten mukaan kyse on epäillystä terroriteosta. Toisaalta muitakin mahdollisia syitä tarkastellaan. Suomen Pietarin-pääkonsulaatti sanoi Twitterissä viranomaisten kertoneen, että räjähdyksessä kuoli 10 ja haavoittui 37 ihmistä.

Räjähdys tapahtui metrovaunussa maanantaina iltapäivällä, kun juna oli matkalla Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski Institutin metroasemien välillä. Metroasemat sijaitsevat Pietarin keskustan alueella niin sanotun sinisen metrolinjan varrella.

Räjähdystä tutkivat viranomaiset ylistivät metrojunan kuljettajan toimintaa. Hän ei pysäyttänyt junaa ennen metroasemaa, ja tällä teolla kuljettaja saattoi estää uhrimäärän kasvun ja mahdollisti ihmisten nopean evakuoinnin.

Pietarissa löytyi räjähde myös keskeiseltä Ploshtshad Vosstanian metroasemalta, vahvisti kansallinen terrorisminvastainen komitea (NAK). Komitean mukaan omatekoinen räjähde tehtiin vaarattomaksi.

Ploshtshad Vosstanian metroasema sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä räjähdyspaikasta pääkatu Nevski Prospektin varrella.

 

 

Venäjän valtiollisen television lähetyksissä näkyi räjähdyksen voimasta repeytynyt metrovaunun ovi sekä verisiä ruumiita makaamassa asemalaiturilla.

– Äitini oli metrossa. En tiedä, mitä hänelle on tapahtunut, koska en saa häneen yhteyttä, kertoi Nataliaksi esittäytynyt nainen.

Stanislav Listjev kertoi Sennajan metroasemalla, että hän tunsi räjähdyksen ja näki metrotunnelista tulevan savua.

– Olin menossa liukuportaita alas iltapäivällä, kun tunsin räjähdyksen aiheuttaman paineaallon. Joka paikka täyttyi savusta, ihmiset joutuivat paniikkiin. Metrojunat lakkasivat liikennöimästä ja pian alkoi ihmisten evakuointi, hän kertoi.

Metromatkustaja puolestaan kertoi maan alla syntyneestä paniikista.

– Ihmiset olivat verissään, heidän hiuksensa olivat palaneet. Vaunuista tuprusi savua, hän kuvaili.

– Meidät käskettiin uloskäynnille, koska liikenne oli keskeytetty.

Pietarin metroa käyttää päivittäin yli kaksi miljoonaa matkustajaa.

Räjähdyksen jälkeen metro suljettiin. Myöhemmin maanantaina liikenne aloitettiin jälleen joillakin metrolinjoilla.

Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston puolustus- ja turvallisuuskomitean puheenjohtajan Viktor Ozerovin mukaan Pietarin valinta kohteeksi saattaa olla kytköksissä presidentti Vladimir Putinin vierailuun. Putin osalllistui aiemmin maanantaina Pietarissa mediatapahtumaan.

– Paikan valinta ja räjähdysten ajoitus eivät ole tahattomia. Venäjän presidentti on Pietarissa, jossa järjestetään mediatapahtuma, ja paikalla on paljon toimittajia, Ozerov sanoi.

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut