Korruptiovyyhti vei presidentinpalatsista selliin

Etelä-Korean poispotkittu presidentti Park Geun-hye pidätettiin torstaina. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL / AHN YOUNG-JOON

STT, AFP

Etelä-Korean poispotkittu presidentti Park Geun-hye on saanut kokea, että syöksy palatsista vankilan kaltereiden taakse voi tapahtua yllättävän nopeasti. Park vietti perjantain ja lauantain välisen yön sellissä, ja siellä hän näyttää myös lähiajat pysyvän.

Park pidätettiin torstaina, ja perjantaina oikeus määräsi, että hänet pidetään vangittuna odottamassa mahdollista syytteiden nostoa. Ex-presidentin epäillään olevan osallinen Etelä-Koreaa ravistelevassa korruptioskandaalissa,

Oikeuden perjantaisen päätöksen jälkeen Park sai Etelä-Korean median mukaan saman kohtelun kuin kuka tahansa vanki. Hänestä otettiin valokuva, ja hänelle annettiin vangin tykötarpeet, kuten tarjotin ja viltti.

– Suihkun jälkeen hän vaihtoi vihreään vangin talvipukuun, oikeusministeriön virkailija kommentoi paikalliselle lehdelle.

Parkin asun rintamuksessa on numero 503, jolla hänet tullaan vankeusaikana tuntemaan.

Parkin kerrottiin purskahtaneen kyyneliin, kun vartijat ohjasivat hänet selliin. Tilaa hänellä on kuitenkin keskimääräistä enemmän, sillä hän sai yksinään asuttavakseen 10,6 neliömetrin sellin. Keskimääräinen pinta-ala on uutistoimisto Yonhapin mukaan 6,5 neliömetriä.

 

 

Syyttäjät eivät vielä ole päättäneet, millaisia syytteitä Park Geun-hyeä vastaan kenties nostetaan. Aiemmin he ovat kertoneet, että tätä epäillään ainakin lahjuksista, vallan väärinkäytöstä ja salaisten asioiden vuotamisesta. Park kiistää kaikki syytökset.

Yonhapin mukaan syyttäjät aikovat kuulustella ex-presidenttiä ensi viikolla. Syytteet pitäisi nostaa 19. huhtikuuta mennessä.

Etelä-Korean parlamentti päätti joulukuussa viedä Parkin valtakunnanoikeuteen. Samalla hänet hyllytettiin. Viraltapanosta päätti perustuslakituomioistuin muutama viikko sitten.

Park nousi presidentiksi vuonna 2013. Hän oli Etelä-Korean ensimmäinen naispresidentti. Hän on myös ensimmäinen presidentti, joka on erotettu virkasyytteen vuoksi.

Park Guen-hyen isä Park Chung-hee hallitsi Etelä-Koreaa vuosina 1961–79 diktaattorimaisesti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut