Smurffit: kadonnut kylä

Smurffit: kadonnut kylä on muutakin kuin pelkkää sinistä päänsärkyä. Sony Pictures Animation

Arvio: 3/5 tähteä.

Aiempien Smurffit-elokuvien jälkeen olen ollut varma, että helvetissä palaa sininen tuli. Animoidut smurffit peeloilevat ihmisten keskuudessa? Ihmiset peeloilevat sinisten digitonttujen kanssa?

Mielisäryn mittarilukema on ainakin viisitoista asteikolla yhdestä kymmeneen.

Siksi ei ehkä aivan heti käsitä, että Kelly Asburyn Smurffit: kadonnut kylä on toista maata. Suoraksi vihjeeksi ei riitä sekään, että tällä kertaa toteutus on puhtaasti animoitu. Käsikirjoittajat Stacey Harman ja Pamela Ribon kuitenkin pitävät huolta siitä, että keskeisin ero edellisiin nähden ei jää nuokkuvalta aikuiseltakaan huomaamatta.

Tälläkin kertaa toki paetaan smurffien taikavoimia havittelevaa Gargamel-velhoa. Valkolakkien tavoin hän saa vihiä, että maagisen metsän toisella laidalla asustaa toinenkin kylällinen smurffeja. Muutoin tarina erkanee perinteisemmistä smurfismeista, joiden mukaan kullakin sinisellä miekkosella on oma erityinen ominaisuutensa ja sitä osoittava nimensä.

Tarinan irtiotto perinteestä liittyy Smurfiinaan, jonka ainoa ominaisuus on tähän asti ollut hänen sukupuolensa. Ja tietysti se, että hän ei ole oikea smurffi vaan Gargamelin savesta muovaama mukasmurffi. Hänellä ei ole smurffinimeä, smurffiominaisuutta ja smurffialkuperää.

Eipä olekaan. Hänellä on sen sijaan täysin omansa, ja on kaikkien smurffien kannalta tärkeää, että ne tunnustetaan. Klassisen sankarisadun kaavan mukaisesti poikkeusyksilö löytää itsensä ja toteuttaa todellisen potentiaalinsa.

Kaavan mukaisesti muutos myös edellyttää uhrauksen, joka poikkeaa elokuvan sokerinsuloisesta peruslinjasta tarpeeksi radikaalisti aiheuttaakseen pienimmissä katsojissa jopa jonkinasteista ahdistusta. Tiedän sen, sillä itsekin hämmästyin tapahtuneesta. Ja minä kun odotin, että luvassa olisi pelkkää kärsimystä.

Hannu Poutiainen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut