Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi tutkimus: Kostean puun polttaja on varsinainen päästötehtailija

Puun pienpoltosta tulee ilmakehään enemmän haitallisia päästöjä kuin tähän asti on tiedetty. Itä-Suomen yliopiston Ilmari-tutkimuslaboratoriossa tehdyt tutkimukset paljastivat, että päästöjä syntyy vielä sittenkin, kun savu on leijaillut piipusta ulos. Tutkimuksessa yhteistyökumppanina oli Ilmatieteen laitos.

Päästöjen lisääntyminen johtuu erityisesti niin sanotun sekundäärisen orgaanisen aerosolin (SOA) muodostumisesta, jossa poltossa vapautuneet kaasumaiset orgaaniset yhdisteet hapettuvat ilmakehässä ja tiivistyvät hiukkasiin.

– Näissä kokeissa havaittiin, että päästöt voivat lisääntyä ilmakehässä 25–100 prosenttia, tutkimuspäällikkö Olli Sippula Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta sanoo.

Uusi tieto päästöjen lisääntymisestä ilmakehässä on merkittävä, sillä tällä hetkellä polttolaitteiden SOA-päästöjä ei huomioida, kun päästömääriä arvioidaan.

Sytyttämistavan havaittiin vaikuttavan merkittävästi päästön suuruuteen. Erityisen korkeita päästöjä muodostuu, jos puulämmittäjä sytyttää ja polttaa liian kosteaa puuta. Sen sijaan esimerkiksi pellettikattila ei tuota juurikaan SOA-päästöjä.

Sippulan mukaan SOA-päästöjä syntyy myös muun muassa autoliikenteessä.

Tavallinen puun polttaja pitää pienhiukkaspäästöt parhaiten kurissa polttamalla kuivaa ja puhdasta puuta, täyttämällä tulipesän puolilleen tai korkeintaan kaksi kolmasosaa siitä. Päältä sytyttämistä kannattaa myös käyttää. Tärkeintä on antaa riittävästi ilmaa ja saada puut palamaan rivakasti keltaisella liekillä niin, että piipusta tuleva savu on mahdollisimman väritöntä tai vaaleaa. Tumma tuprutus kertoo, että päästöjä on enemmän.

Poltossa syntyvissä pienhiukkaspäästöissä tiedetään olevan muun muassa terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä.