Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risikko toppuuttelee Sipilän aikataulupuheita

"On parempi, ettei sano mitään aikataulua"

Sote-uudistuksen valinnanvapautta koskevan lakiluonnoksen lausuntokierros päättyy tänään. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan lähipäivät käytetään siihen, että hallituksen esitys saa lopullisen muotonsa.

– Pykälät pitää olla ensi viikolla valmiita, jos meinataan tässä aikataulussa pysyä, Sipilä kertoi Yle-uutisille.

Kokoomuksen sote-asioista vastaava ministeri, sisäministeri Paula Risikko toppuuttelee Sipilän aikataulupuheita eikä lupaa esityksen valmistuvan vielä ensi viikolla.

– On liian aikaista sanoa sitä. Tavoite on tietysti olemassa, mutta se on niin monta kertaa jo valmistunut, että on parempi, ettei sano mitään aikataulua, Risikko kertoi Uutissuomalaiselle.

Hän torjui väitteet, että hallitus kävisi lakiesityksestä kovaa vääntöä. Asian tiimoilta on pidetty useita kokouksia, mikä on Risikon mukaan normaalia. Jo ennen lausuntokierrosta sovittiin, että muutamia kohtia "sitten vähän viilaillaan".

– Nyt katsotaan kaikessa rauhassa lausunnot ja tehdään tarvittavat muutokset ja olen sitä mieltä, että tästä pitää tulla kunnollinen, Risikko jatkoi.

Sipilä arvioi, että valinnanvapauslain luonnokseen tulee viilauksia sen suhteen, missä aikataulussa valinnanvapauden osat otetaan käyttöön. MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman vieraana olleen Sipilän mukaan luonnosta pitänee tarkastella vielä myös perustuslain näkökulmasta.

Risikko ei ota kantaa valinnanvapausaikataulun mahdolliseen porrastamiseen ja sanoo, ettei mitään konkreettista ole sovittu.

– Alunperinkin on ollut kahden vuoden siirtymä, miten valinnanvapaus lisääntyy kahden vuoden aikana, Risikko sanoi.

Risikko korosti kokoomukselle olevan tärkeää se, että ihmisten valinnanvapaus lisääntyy, koska se lisää palvelujen saatavuutta.

– Se (porrastaminen) riippuu siitä, kuinka porrastetaan. Jos pitää odottaa joitain asioita, että kenttä pääse käyntiin, totta kai se otetaan huomioon, mutta vielä ei ole mitään päätöstä, Risikko kertoi.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) mukaan nyt edetään lausuntokierrokselta saatujen palautteiden perusteella ja katsotaan ne hyvin tarkkaan läpi.

– Hallituksella on motivaatio ja tahto viedä tätä esitystä eteenpäin, mutta totta kai lausuntopalaute vastaanotetaan ja kuunnellaan.