Näkökulma: Keskusta pahasti hajallaan Kaavilla, nuoret kateissa vaaleista

Moni tuttu kasvo poistuu Kaavin ja Tuusniemen valtuustoista huhtikuun kuntavaaleissa jo yksistään sen myötä, että molemmissa kunnissa valitaan nyt ainoastaan seitsemäntoista valtuutettua aiemman 21:n sijasta.

Puhtaan matematiikan lisäksi vaihtuvuuden syynä on kuitenkin myös syvempiä syitä. Erityisesti Kaavilla on niin valtuuston kuin kunnanhallituksenkin työskentely ollut varsin repaleista, joten monikin valtuutettu on katsonut järkevämmäksi siirtyä tarkkailuasemiin. Nykyisestä 21 valtuutetusta hyppää kelkasta yksitoista, ja vain kymmenen on halukas jatkamaan – jos ei enää entisessä niin ainakin uudessa porukassa.

Toki on niitäkin, jotka jäät pois puhtaasti ikäsyistä. Heihin kuuluu valtuuston nykyinen puheenjohtaja sosiaalidemokraatti Pentti Laukkanen, joka yli 30-vuotisella luottamusmiesurallaan ehti olla pitkään myös keskustassa.

Valtakunnallisesti nimekkäin luopuja on takavuosien tangokuningas Erkki Räsänen. Valtuuston puheenjohtajistoon kuulunut Räsänen vaihtoi kesken vaalikautta keskustasta itsenäiseen Rakentava Kaavi-ryhmään, johon keskustasta siirtyivät myös Satu Dirks-Viljamaa ja Harri Saario.

Dirks-Viljamaan johdolla Rakentava Kaavi lähtee nyt mukaan omalla listallaan. Räsästäkin siihen kysyttiin, mutta turhaan. Sen sijaan pitkään ryhmä on saanut listalleen perussuomalaisia pitkään edustaneen Olavi Kainulaisen.

Kymmenen luopujan joukossa ovat valtuuston nuorimmaiset, heidän joukossaan molemmat kokoomuksen edustajat Pasi Pitkänen ja Antti Viinikainen.

Kaavilaista kunnallispolitiikan riitaisuus on johtunut paljolti kouluasioista. Uuden koulu- ja liikuntakeskuksen rakentaminen ja kahden viimeisen kyläkoulun sulkeminen ovat aiheuttaneet jatkuvaa kiistaa niin puolueiden välille kuin puolueiden sisälläkin.

Erityisen koville on joutunut perinteinen valtapuolue keskusta, joka ei ole saanut listoilleen kuin kahdeksan ehdokasta. Se tietää sitä, ettei puolue saa ainakaan ehdotonta enemmistöä valtuustoon kuten joskus takavuosina. Ryhmän vahva mies, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Jorma Räsänen haluaa jatkaa.

Täyttä ehdokaslistaa ei ole yhdelläkään puolueella. Parhaiten ovat onnistuneet perussuomalaiset, joilla heitä on yksitoista. Puolueen nokkamies Eino Miettinen on johtanut kunnanhallitusta, mutta pitänyt samalla huolta, että päätöksistä valitetaan.

Rakentavalla Kaavilla ehdokkaita on neljä, kokoomuksella ja SDP:llä vain kolme. Uutena puolueena valtuustoon pyrkivät nyt vihreät yhdellä ehdokkaalla, Johanna Kosloffilla, joka aikanaan aloitti valtuustossa SDP:n väreissä.

Äänestysprosentti on ollut Kaavilla jo pitkään maan alhaisimpia. Viime vaaleissa on päästy vaivoin yli 50 prosentin. Ehdokaskato panee kysymään, käyttääkö kaavilaisista enää puoletkaan äänioikeuttaan huhtikuussa?.

Omat ongelmansa on ollut myös Tuusniemellä. Pitkään velattomana olleen kunnan talous on kiristynyt ja kunnanjohtajat ovat siirtyneet muualle toisiin tehtäviin. Vaalikauden isoin jytky oli, kun valtuusto viime metreillä purki Kuopion kanssa tehdyn kihlauksen ja päätti pitää kunnan itsenäisenä.

Kaaviin verrattuna kunnallispolitiikka on ollut silti varsin auvoista. Niinpä valtapuolue keskusta on saanut listalleen peräti 21 nimeä, perussuomalaiset yksitoista, demarit seitsemän ja kokoomus viisi.

Vihreät pyrkii valtuustoon kolmella ehdokkaalla. Kristillisdemokraatteja on tarjolla vain kaksi. Runsaalla puolella sadalla kannattajalla puolue on saanut silti valtuustoon jo vuosia yhden edustajan, Timo Holopaisen, joka on ehdolla edelleenkin.

Keskustan ote on ollut Tuusniemellä vahva, sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajuudet ovat kuuluneet sille. Ukkoutuvassa kunnassa ylintä valtaa ovat tällä vaalikaudella käyttäneet naiset. Valtuustoa johtava Asta Tirkkonen-Hersio on valmis jatkamaan. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Smolander päätyi pitkän harkinnan jälkeen siihen, että hän luopuu.

Keskustan veteraaneista haluavat jatkaa muun muassa Terttu Kolari ja Ritva Puurunen, mutta Taisto Kröger luopuu. Uusista ehdokkaista kiintoisa nimi on Martti Kähönen, joka eläköidyttyään kunnan hallintojohtajan tehtävistä on valmis palaamaan työpaikalleen kunnallisena luottamusmiehenä.

Yksitoista edustajaa ovat taanneet keskustalle oman enemmistön valtuustossa, muille on jäänyt vain rippeitä.

Pienistä ryhmistä on ollut suurin SDP kolmella valtuutetulla, joista Tauno Lempinen ja Irma Riekkinen pyytävät jatkoa. Yhtä lailla uutta kautta hakevat molemmat kokoomuslaiset Heimo Räsänen ja Markku Suni. Vasemmistoliiton kaksikosta vaihtuu ainakin toinen, kun valtuuston varapuheenjohtajana toiminut Kari Pitkänen jää pois. Perussuomalaisten kaksikosta luopuu puolestaan Sauli Keinänen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut