Moni suojaa asuntolainansa koron nousulta

Asuntovelalliset ovat nauttineet vuosia historiallisen alhaisista koroista, mutta moni suojaa lainansa korkoriskiltä siltä varalta, että korot lähtevät nousuun. Vaihtoehtoja ovat korkoputki, korkokatto tai kiinteä korko.

Nordea ja Danske Bank tarjoavat asuntolainan ottajille korkoputkea, jossa korolle asetetaan ala- ja yläraja. Laina alkaa matalimmalta tasolta ja nousee, jos euribor-korko nousee. Korko ei kuitenkaan nouse enempää kuin sille asetettu katto.

Korkoputki ei maksa mitään, mutta koron alaraja on hieman normaalia vaihtuvakorkoista lainaa korkeammalla tasolla.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Tom Millerin mukaan yli puoleen asuntolainoista otetaan korkosuojaus.

Nykyisin korkoputki on korvannut Nordeassa uusissa lainoissa lähes kokonaan korkokaton, jossa asiakas maksaa siitä, että vaihtuvakorkoisen lainan korko ei nouse tietyn tason yli tietyllä aikavälillä.

Millerinmukaan Nordeassa vain 2–3 prosenttia asuntolainoista sidotaan kiinteään korkoon.

– Käytännössä kaikki loput sidotaan 12 kuukauden euriboriin.

 

Danske Bankin liiketoimintajohtajan Asko Mikkosen mukaan korkokatosta on käytännössä luovuttu uusissa lainoissa sen jälkeen, kun Danske Bank otti käyttöön korkoputken noin vuosi sitten.

Nyt lähes 45 prosenttia uuden asuntolainan ottajista valitsee korkoputken.

– Tarjoamme myös 5 ja 10 vuoden kiinteitä korkoja asuntolainoihin, mutta vain muutama prosentti asuntolainoista sidotaan kiinteään korkoon.

OP uskoo kiinteiden korkojen suosioon, sillä pankki toi viime syksynä markkinoille uuden Pitkä kiinteä korko -lainan. Siinä korko sovitaan kiinteäksi koko laina-ajaksi, 10-25 vuodeksi.

Henkilöasiakkaista vastaava johtaja Merja Auvinen OP Ryhmästä kertoo, että kiinteäkorkoisten lainojen suosio on kasvanut OP:ssa tasaisesti.

– Uusista luotoista niiden osuus on tuplaantunut vuoden takaisesta. Nyt yli 10 prosenttia asuntolainoista sidotaan kiinteään korkoon.

OP:n uuden Pitkä kiinteä korko -lainan voi maksaa ennenaikaisesti pois ilman lisäkustannuksia. Perinteisissä kiinteäkorkoisissa lainoissa näin ei ollut.

Auvisen mukaan toinen tapa suojautua korkojen nousua vastaan ovat korkokatot.

– Korkokattojen suosio on kasvanut kiinteätäkin korkoa enemmän. Korkokaton voi ottaa myös vanhoihin luottoihin.

Myös POP-Pankeissa kiinteä korko on suosittu. Siilinjärven Osuuspankin toimitusjohtajan Soile Pusan mukaan kiinteän koron valitsee 15–20 prosenttia asuntolainan ottajista.

– Sen suosio kasvaa koko ajan. Muutama vuosi sitten sitä ei otettu juuri lainkaan.

Kiinteiden korkojen suosio ei näy merkittävästi Suomen Pankin tilastoissa. Tammikuussa nostetuista uusista asuntolainoista vain 3,93 prosenttia oli sidottu kiinteisiin korkoihin.

Miten eri lainojen hinnat vertautuvat toisiinsa?

Nordean Millerin mukaan viiden vuoden korkoputkessa lattia on nyt 0,6 prosenttia ja katto 1,0 prosenttia. Siihen tulee päälle marginaali, joka riippuu asiakkaasta ja vakuutena olevasta asunnosta.

– Koko maassa keskimääräinen marginaali on noin prosentti, Miller kertoo.

Danske Bankin Mikkosen mukaan viiden vuoden korkoputken alaraja on nyt 0,3 ja katto 1,5 prosenttia.

– Valtakunnan tason marginaali näissä korkoputkilainoissa on keskimäärin 0,95 prosenttia, Mikkonen sanoo.

Korkoputki-tuotteessa Danske Bank tarjoaa siis alemman lähtötason kuin Nordea, mutta Danske Bankin lainan katto on korkeammalla

Osuuspankin mukaan pitkän kiinteän koron hinta on viideksi vuodeksi noin 1,60 prosenttia ja kymmeneksi vuodeksi noin 1,95 prosenttia. Se pitää sisällään myös lainamarginaalin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut