JSN:n jäsen SK:ssa: Journalistisen päätösvallan luovuttamista vaikea todistaa

STT

Julkisen sanan neuvosto jakautui kahtia päättäessään Yleisradiolle annetusta langettavasta päätöksestä. Neuvoston jäsenistä freelance-toimittaja Pasi Kivioja äänesti langettavaa vastaan ja perustelee Suomen Kuvalehden blogissaan, että journalistisen päätösvallan luisumista toimituksen ulkopuolelle on hyvin vaikea todistaa.

– Omasta mielestäni päätoimittaja toimi oman toimivaltansa ja itsenäisen journalistisen harkintansa mukaisesti, vaikka siitä ei tyylipisteitä tässä tapauksessa kerrykään ja syntynyt mielikuva on pääministeriä myötäilevä, Kivioja kirjoittaa.

Kiviojan mielestä painostuksena ei voi pitää sitä, että pääministeri lähettää tuohtunutta palautetta toimittajalle. Kiviojan mielestä sekään ei ole tavatonta, että päätoimittaja itse muokkailee juttuja.

– Päätoimittaja vastaa kaikesta sisällöstä, ja jos hän on sitä mieltä, että juttu antaa harhaanjohtavan mielikuvan, hänellä on täysi valta teettää tarvittavat muutokset tai hyllyttää juttu.

Kivioja toivoo, että Ylen johtamistapaan, sisäiseen tiedonkulkuun ja henkilöstön ilmapiiriin vielä palataan hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään Yle-selvityksessä kevään aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut