Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Kunnan vuokra-asuntojen kunto huolestuttaa: "Jääkaapin alla homekasvusto"

Rantasalmelainen Kirsi Nousiainen muutti kunnan vuokra-asuntoon pari vuotta sitten, kun edellisestä, yksityisen kautta vuokratusta kodista löytyi terveydelle vaarallista sädesientä. Nousiainen sanoo tienneensä jo alussa, etteivät kunnan vuokra-asunnot ole hyvässä kunnossa, mutta uusi koti oli kuitenkin pakko löytää.

Nykyisessä asunnossa on ollut ongelmia muun muassa ilmastoinnin kanssa. Käytännössä ilmastointia ei voi pitää päällä, sillä naapurin lämmittäessä takkaa ilmastointi työntää savua sisälle asuntoon. Lisäksi keittiön lattiassa on havaittu kosteutta, ja jääkaapin alta löytyi selkeä homekasvusto.

– Ongelma on kunnalla tiedossa. Remonttia ei voi tehdä ennen kuin salaojitus on tehty kuntoon. Remonttia ei myöskään voi tehdä silloin, kun asun tässä.

Nousiaisen mukaan kunnalla olisi kyllä vapaita vuoka-asuntoja, mutta tarpeeksi hyväkuntoista vuokra-asuntoa, jossa hän pystyisi asumaan remontin ajan, ei ole löytynyt. Nousiainen sairastui homeen vuoksi jo 20 vuotta sitten asuessaan Savonlinnassa.

Nousiaisen mukaan monilla muillakin kuntalaisilla on ollut ongelmia vuokra-asunnoissa. Asunnoissa on ollut muun muassa putki- ja kosteusongelmia.

– Osa kunnan virkamiehistä myöntää ongelmat, mutta sitten sanotaan, ettei remonttiin ole rahaa. Milloin aletaan asettaa ihmisten terveys etusijalle?

Rantasalmen kunnan kiinteistöyhtiö Kiinteistö Oy Rantasalmen Vuokratalot käyttää tänä vuonna remontteihin noin 110 000 euroa. Tällä rahalla tehdään muun muassa putkiremontti Jumikkalan rivitaloon ja uusitaan Kinnulanmäen vuokratalon yleiset pesutilat ja sauna sekä Aseman Hirsineliöt-vuokratalon ulko-ovet ja ikkunat. Lisäksi kunnan budjettiin on varattu 100 000 euroa remonttirahaa. Tällä rahalla tehdään kaikkiin kunnan kiinteistöihin kiireellisiä remontteja, jotka eivät ole investoinneissa.

– Kunnan vuokra-asuntoihin ei varata investointimäärärahoja, koska remonteille on oma määrärahavaraus kiinteistöjen omassa budjetissa, kertoo kunnan kehittämispäällikkö Johanna Keränen.

Keräsen mukaan olisi hyvä, jos remontteihin käytettävissä oleva raha pystyttäisiin pitämään samalla tasolla tulevina vuosina.

– Tarkoituksena on kuitenkin käyttää rahaa joka vuosi, että korjausvelka saadaan pidettyä kohtuullisena. Korjausvelasta ei ole tarkkoja laskelmia eikä arviota. Kohteisiin on jatkuvasti tehtävä pienempää ja isompaa, jotta ne säilyvät asuinkelpoisina.

Keränen myöntää, että osa kohteista on sellaisessa kunnossa, että niiden laittaminen kerralla kuntoon vaatisi paljon rahaa.

Kirsi Nousiainen ei usko löytävänsä Rantasalmelta kohtuuhintaista ja hyväkuntoista asuntoa. Paikkakunnalta poismuutto ei kuitenkaan tule tällä hetkellä kyseeseen, sillä hänen 13-vuotias poikansa käy vielä peruskoulua.

– Kun poika pääsee pois peruskoulusta, muutamme pois.

 

Keräsen sitaattia täsmennetty 17.2. kello 12:20 siltä osin, että kunnan vuokra-asuntoihin ei yleensäkään varata investointimäärärahoja, koska remonteille on oma määrärahavaraus kiinteistöjen omassa budjetissa.