Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP:n rikosylikomisariolle ei lisäsanktioita Anneli Auerin tietojen katselusta – ”Kiikun kaakun -tapaus”

Keskusrikospoliisi ei aio ainakaan toistaiseksi ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimiin rikosylikomisario Rabbe von Hertzenin sakkotuomion vuoksi, kertoo KRP:n päällikkö Robin Lardot. Tällä hetkellä von Hertzen toimii tiedusteluosastolla päällikkötason tehtävissä. Hän sai hovioikeudessa Anneli Auerin tietojen urkkimisesta 915 euroa sakkoa.

Tuomio tuli virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta se ei ole vielä lainvoimainen. Lardotin mukaan asiaa voidaan tarkastella vielä uudestaan tuomion lainvoimaisuuden jälkeen.

– Alioikeuden päätös oli vapauttava ja hovioikeuden päätös äänestyksen jälkeen oli langettava. Nyt katsomme, saako tuomio lainvoiman vai ei. Meidän näkökulmastamme kyseessä on kiikun kaakun -tapaus, Lardot sanoo.

Von Hertzen selitti katsoneensa tietoja, koska Iltalehden artikkelin mukaan Auerin perhe oli harkinnut muuttoa Espanjaan. Von Hertzen työskenteli ainoana suomalaisena poliisimiehenä Espanjassa, ja tehtäviin kuului myös oma-aloitteinen rikostiedustelu.

Hovioikeus katsoi, ettei von Hertzen laajasta tehtävänkuvastaan huolimatta kyennyt ilmoittamaan sellaista tehtävää, joka olisi oikeuttanut häntä avaamaan Aueria koskevat tiedot.

Lardotin näkökulmasta kyseessä on vuosia vanha juttu, jossa on kyse ennen kaikkea valtuuksista tiedustelutehtävässä.

– Kyse ei ole ollut oman edun tavoittelusta vaan siitä, kuinka paljon tiedustelutehtävissä oleva henkilö voi oma-aloitteisesti seurata, mitä ympärillä tapahtuu.

Lardotin mukaan tapaus ei tuo tarvetta laajemmalle yleiselle pelisääntökeskustelulle poliisissa. Hänen mukaansa esimerkiksi epäiltyjen rekisterin vuoksi tällaista keskustelua on käyty jo.

– Tilanne on huomattavasti selvempi kuin vuosia sitten. Ohjeistukset, käyttöoikeudet ja esimiesvalvonnat on lisätty sen jälkeen, Lardot sanoo.

Epäiltyjen rekisteri nimettiin julkisuudessa Putin-rekisteriksi, koska sieltä löytyi muun muassa Venäjän presidenttiin liittyvää tietoa.

– Oman edun tavoitteluun meillä on todella ankara linja. Valtuuksia tiedustelutehtävissä puolestaan varmaankin tarkastellaan taas, kun poliisin henkilörekisterilainsäädäntöä käsitellään eduskunnassa, Lardot sanoo.