Clinton ja Jeltsin Helsingissä 20 vuotta sitten: Seisova ja istuva presidentti kylässä

Finnairin ruokakonttia lastataan Bill Clintonin lihalla. Mauno Hämäläinen

Pertti Ruohonen

Suomi isännöi Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien huippukokousta 20 vuotta sitten. Savon Sanomien reportteri Pertti Ruohonen ja lehtikuvaaja Mauno Hämäläinen olivat paikalla, kun presidentti Boris Jeltsin sekä presidentti Bill Clinton tapasivat Helsingissä 20.–21. maaliskuuta 1997.

Vaikka tiedotusvälineissä kaikui aamusta iltaan nimet Clinton ja Jeltsin, tavalliselle kansalaiselle herrojen näkeminen Helsingin katukuvassa lähenteli mahdottomuutta. Varsinkin kun jalastaan kipsattu Clinton paketoitiin umpiautoon.

Ohessa Savon Sanomien juttu 23.3.1997.

Yhdysvaltain istuva presidentti Bill Clinton rullaa oikea jalka suorana Finnairin lihakontin kautta suoraan Euro-Suomen kevääseen. Venäjän toipunut presidentti Boris Jeltsin on päättänyt tulla tällä Suomen pysäkillä erikoiskoneestaan pää ja asiat selvänä ulos. Hän etenee selkä poikkeuksellisen suorana.

Jeltsin vaikuttaa elinvoimaisemmalta, vaikka maailman julkisuudessa on enemmän ollut esillä Clintonin elin ja Jeltsinin sydän. Boriksen jokainen askel ja Billin jokainen ottamatta jäänyt askel näytetään ja kerrotaan suorana lähetystyönä ympäri maailmaa. Clinton katsoo suoraan jokaiseen kameraan ja kestohymyilee aseistariisuvasti.

USA:n presidentti matkustaa jalka paketissa pakettiautolla. Mauno Hämäläinen

Jeltsin ei katso yhtä suoraan kameroihin, eikä hymyile jatkuvasti, mutta hänen sanansa ovat suorempia. Kaiken maailman presidenttipeli on saapunut katkaisemaan hetkeksi pienen Suomen itsenäisen presidenttipelin.

Huippukokouksen kansallista antia on se, että kukaan ei kolmeen päivään puhu Riitta Uosukaisesta. Radiohaastatteluissa 6-vuotias Salla tiivistää olennaisen:

– Ne Bill ja Boris viettävät Helsingissä sitä huippukokousta.

Kylmä sota on muuttunut kuumaksi tiedotussodaksi, jossa sivuasiat astutetaan surutta pääasioiden päälle. Suurelle osalle jenkkitoimittajista tuntuu olevan kaikkein tärkeintä se, kärsiikö heidän istuva presidenttinsä siitä, että noiden presidentti seisoo, vaikka sen piti maata.

Erityisesti jenkkipiireissä pelätään sitä, että Jeltsin nappaa rullatuolin kahvoista kiinni ja antaa kollegalle kyytiä. Sitä ei amerikkalainen yhteiskunta kestäisi. Missä olit silloin, kun Clinton kompastui portaissa? Monia jenkkijournalisteja vaivaa se, että he olivat silloin jo syrjäisessä Helsingissä eivätkä mediatapahtuman keskipisteessä.

Tiedotussodassa taistelu suurvaltajohtajien tapaamisten kuvaamis- ja haastattelupaikoista on armoton. Maailman monisatapäisestä mediaväestä reilusti yli puolet sai tyytyä katsomaan ja kuuntelemaan suurjohtajia lehdistökeskusten suurtelevisioista.

Huippukokouksessa on huippuvaikeaa nähdä huippuvieraita. Tavalliselle kansalaiselle ilmielävän presidentin näkeminen kahden kokouspäivän aikana oli tehty likimain mahdottomaksi. Varsinkin kun aikataulut ja ajoreitit pidetään pimennossa.

– Osapuolilla on oikeus muuttaa mieltään, ja he aika usein käyttävät tätä mahdollisuutta, muotoilee diplomaattisesti Suomen ulkoministeriön virkamies.

Erään savolaisen maakuntalehden eräs toimittaja onnistui kahden päivän kyttäämisen aikana bongaamaan kahdesti Jeltsinin ohiajavasta autosta ja kerran Clintonin lastaushississä. Nämä huipputason tapaamiset kestivät yhteensä 14 sekuntia.

Helsingin katujen varsille kertyi niukasti vilkuttajia, uteliaita tuijottajia ja mielenosoittajia. Pääasiassa mykkä väki pääasiassa vain tuijotti ajoneuvoletkoja ja vilkutteli väärille autoille.

Uutta elämänkevättä elävä Jeltsin jaksoi uutterasti vilkutella omasta Zilistään vähäisellekin väelle. Näinä ankeina aikoina hänen on otettava jokainen kannattaja tosissaan.

Varsinkin Munkkiniemen majapaikkamatkoillaan Jeltsin joutui vilkuttelemaan lähinnä muutamille koirankuljettajille. Arvovaltaiset munkkiniemeläiset eivät hevin lähde heiluttelemaan entisen kommunistin tähden. Ei ainakaan naapureiden nähden.

Clintonin ainoa kansalaisvilkutus tapahtui heti saapumisen jälkeen hotelli Intercontinentalin presidentinsviitin ikkunassa. Sen kymmensekunttisen ehti huomata noin neljä tavallista katsojaa ja kolme valokuvaajaa. Peruskysymykseksi nousi, kuka oli nainen Clintonin vieressä, kun Hilarykin oli Afrikan tähtenä.

Hotelli Intercontinentalia vartioitiin tarkasti. Mauno Hämäläinen

Valkoisen talon isännän vilkutteluhaluja laimensi se, että turvamiehet tekivät hänestä Suomessa Valkoisen siirtokontin ja Valkoisen auton isännän. Autossa oli mustaa vain läpinäkymättömät lasit.

Helsingissä oli havaittavissa kahdenlaista verkkojen vahvistusta. Poliisit ja turvamiehet vahvistivat suojaverkkoja ja Telen ja Radiolinjan väki matkapuhelinverkkoja. Siellä missä suurjohtajat liikkuivat, kännykkä kuului korvaan jokaiseen.

Suomen poliisille oli jotakuinkin samantekevää, tapahtuiko Helsingissä poliittinen läpimurto vai ei. Kaikkein tärkeintä oli, että ei tapahtunut läpimurtoa turvajärjestelmissä.

Huippukokous näkyi Helsingin yössäkin oudon vähän. Kaupunkiin oli saapunut Jeltsinin miespainotteisen valtuuskunnan lisäksi myös alemman toimintatason naisvaltuuskuntia Venäjältä. Samoin Baltiasta oli paikalla nuorikkoja, joilla oli jaossa niin natolaisille kuin muillekin omat etupiirinsä muutaman sadan markan rahallista korvausta vastaan.

Virolaisen sutenöörin jupinasta päätelleen kauppojen hieronnassa ei päästy riittävän usein pintaa syvemmälle. Maailman aikaerot pitivät monien maiden kokousväen poissa parketeilta ja baaritiskeiltä.

Helsingin seksimaailma koki kaiken kukkuraksi keskiviikon ja torstain välisenä yönä ankaran takaiskun, kun kuuluisa seksipaikka Pikku Pietari pamautettiin tuleen miltei Suojelupoliisin päämajaa vastapäätä.

Varhain paloaamuna ilmestyneessä Iltalehdessä Pikku Pietari vielä ilmoitti että: "erottiisessa ravintolassa vietteleviä makuelämyksiä isoon ja pieneen nälkään".

Huippukokouksen alkaessa sieltä ei saanut edes savulihaa. Helsingin pimppabisnestä lamauttivat myös HIVenen tautiset huhut ja toiselta pääseksiravintolalta riisutut alkoholin anniskeluoikeudet.

Maankuulu Hotelli Hesperian yökerho onnistui houkuttele-maan torstaina puolen yön jälkeen paikalle vaivaiset kolme kourallista väkeä. Ei auttanut vaikka seinässä luki, että Bill & Boris -partyssä soittaa torstaina DJ Illu ja perjantaina DJ Jallu.

Keskustan ykköspaikka Vaakunan Kymppi oli toimintaa täynnä. Mutta paikalla näyttäisi olevan samaa väkeä kuin ilman huippukokousta.

Clinton ei tehnyt tällä Suomen vierailullaan kapakkakierrosta. Hänhän teki sen jo 1969 - sixtinain- nuorna miesnä.

Sitkeä huhu jaksoi väittää, että joku rakastunut nainen jäi aikanaan komean nuorukaisen perään billittämään, ja että Clinton ja salaperäinen nainen kohtaisivat nyt salaa hotellissa.

Toisaalta asioista perillä olevat spekulointilähteet arvelivat, että Billille on kertynyt tämän tyyppisistä hotellitapaamisista jo vähän liian iso lasku - The very Big Bill.

Käytännön ongelmana tapaamisessa olisi ainakin ollut se, että Clintonilla oli tällä kertaa laitimmainen jalka suorana.

Perjantaina aamupäivällä Venäjän suurlähetystön edessä Tehtaankadulla astelee määrätietoisen näköisenä roteva mies mustat aurinkolasit silmillään. Jeltsinin turvamies? Jenkkiva-koilija? Mies on pysäytettävä pikahaastatteluun.

Yllätys on täydellinen. Mies paljastuu peruskuopiolaiseksi Osmo Orakankaaksi, joka on muuttanut Helsinkiin. Vaikka Suomi ei halukaan olla huippukokouksessa tuomarin roolissa, kaikki Orakankaan tuntevat tietävät, että tämä presidentti Mara Ahtisaaren entinen luokkakaveri on paikalla lähinnä entisen huippuerotuomarin roolissa.

Orakangas marssii tietämättään kohti kahden presidentin rouvaa. Eeva Ahtisaari on juuri näyttämässä Kauppahallia rouva NainaJeltsinalle.

Kuvassa jossakin Naina Jeltsina ja kuopiolainen turvamies. Mauno Hämäläinen

Orakangas katoaa juuri silloin kun tarvittaisiin joku perussavolainen kysymään Venäjän johtajan vaimolta, että "Ootko sinä Naina?"

Täysin ilman savolaista saattoväkeä Naina Jeltsinan ei tarvitse olla. Suojelupoliisin kahden miehen Kuopion toimistosta hänen suojakseen on komennettu ylietsivä Jouko Vuori. Vuori vaikenee tehtävästään kuin muuri. Hän ei halua "lärviään lehden palstoille", koska "se vaikeuttaa turhaan arkista perustyötä".

Lyhyt huippukokous ei ole niin vaativa poliisitoimi, että Savosta olisi pitänyt rahdata paikalle peruspoliiseja Etykin malliin. Vuoren kanssa sovitaan puhelimitse, että emme tee juttua hänen työkeikastaan. Tai oikeastaan Vuori sopii.

Sen verran nyt voi sanoa, että mies on "jonkun verran ollut näissä isoissakin kuvioissa". Suomalaiset isännät käyttävät Naina Jeltsiniä myös vanhusten palvelutalossa. Onhan Boris jo 66-vuotias.

Reilut 10 vuotta sitten Kuopion kaupunginhotellissa ja Rauhalahdessa alkoholijuomia sekoitellut Harri Järnberg on perjantaina matkalla järjestämään venäläisten huippuasukkaiden ravintolaasioita hotelli Kalastajatorpalle.

Timo Joki varmistaa, että Harri Järnberg on oikeasti hotelli Kalastajatorpan väkeä. Mauno Hämäläinen

Järnberg ei ole mikä tahansa ravintolaesimies. Hänen luomuksensa valittiin Etykissä 1992 yli 50 maailman johtajan alkudrinkiksi. Kolmen sentin ginin lisänä oli sentti kuopiolaista katajan- ja pihalajanmarjalikööriä, puoli senttiä sitruunamehua, lakka ja leipäjuustokuutio.

Ainoastaan USA:n silloinen presidentti George Bush jätti turvasmiestensä niuhottaessa juoman ottamatta. Järnberg muistelee kaiholla sitä, että silloin se oli ainoa huippukokousjuoma. Nyt jokaisella kansankuppilallakin on oma Summit- tai Bill & Boris-juomansa. Tosin niiden menekki näytti aika vaisulta.

Finlandia-talon päälehdistökeskuksessa saatiin nippa nappa myytyä ne 200 ensimmäistä drinkkiä, joiden ostajille annettiin pinssi, jossa oli pala talon murtuvaa marmoria. Järnberg on ollut mukana monien maailman huippumiesten miitingissä - vaikka ei ole montaakaan heistä nähnyt, vaikka nämä asuvat miehen työpaikalla.

Tänä päivänä huippukokouksen muukaan väki ei ehdi samalla lailla välidrinkille kuin ennen. Ulkoministeri Jevgeni Primakovin seurueelle Järnberg taikoi 20 minuutin varoitusajalla lounaan edellisellä Suomen vierailulla.

Minkähän takia Primalcon savolainen toimitusjohtaja Olli Hakkarainen ei hyödyntänyt Primakovia jakaessaan johtajille votkaa. Äkkiäkös miehestä olisi Primalcov viännetty.

Helsinki-Vantaan lentoaseman sivuplatalla astelee kymmeniä amerikkalaisia turvamiehiä. Ilme on jokaisella sama, ja rasvaprosentit vaihtelevat niukasti kuuden ja seitsemän välillä. Jokaisella on nappi korvassa. Ja he näyttävät miehiltä, jotka osaavat tarvittaessa sijoittaa hyvää presidenttiä uhkaaville pahoille ihmisille napin myös otsaan.

Toimittajat ja kuvaajat tuodaan värjöttelemään tuuleen ja pakkaseen 40 minuuttia ennen Clintonin seurueen lähtöä.

Turvajärjestelyjen mielettömyyttä pohditaan avoimesti huurteiset turvat auki.

– Nyt ne tulee!

Ei vaineskaan. Jumbojetin viereen ajaa vain vaivaiset 12 autoa. Tämä on vain esileikkidelegaatio. Niitä, jotka joutuivat jättämään presidentillisellä illallisella jälkiruuan väliin. Entäs nyt? Mustia autoja, mutta niissä on vain valkoisia miehiä.

Ahtisaaren seurue sieltä vain tulee viiden auton voimalla sanomaan heiheit.

No nyt! Saattueessa on liki 30 poliisi-, turva- tai virka-autoa. Poliisiautot eivät soita Billiä, mutta valot sentään vilkkuvat.

Suomen poliisi on huipulla. Mauno Hämäläinen

Pari päivää Helsingin yläpuolella roikkunut kovaääninen helikopteri roikkuu lentokentän päällä. Yhdessä välissä ajaa Yhdysvaltain presidentin auto, josta nousee oudonnäköisiä miehiä.

Clintonin jalka on edelleen paketissa ja siksi hän tulee pakettiautolla, joka ajaa inhottavasti lähtöä seuraavan mediaväen ja lähtöseremonioiden väliin.

Kurkkijoille näkyy aluksi vain Billin kinttu. Mutta sitten hymyilevä presidentti nostetaan lavalla tavallisten ihmisten yläpuolelle.

Kymmenen sekunnin ilmestyksen jälkeen Finnairin catering-kontin ovi sulkeutuu.

Valokuvaajat noituvat. Hale Bopp -komeetta näkyy komeasti itätaivaalla kun Yhdysvaltain oman komeetan Air Force One kaartaa jylisemään suurta länttä kohti.

Boris jää vielä päiväksi pelaamaan omaa presidenttipeliään maailman mediaväen keskelle. Venäläinen valokuvaaja jää Helsingin lentoaseman käytävälle ihmettelemään, miten on mahdollista, että Clintonista kello 22.01 otettu valokuva siirtyy matkapäätteellä jo kello 22.16 Savon ja Turun Sanomien toimituksiin. Idässä on vielä paljon oppimista.

Boris Jeltsin nousi jykevästi mediassa. Mauno Hämäläinen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut