HS: Yksi paastopäivä viikossa tekee hyvää koirallesi

Joka kolmas suomalainen koira on ylipainoinen, sanoo eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-BjörkmanHelsingin Sanomienhaastattelussa.

Hjelm-Björkman vetää Dogrisk-tutkimusta, jossa 11 000 koiran terveydentilaa koskevien tietojen perusteella saadaan tänä vuonna lisätietoa koiran ravinnon ja sairauksien yhteydestä.

Ihmiset eivät yleensä tunnista koiransa ylipainoa. Kyselytutkimuksessa ylipainoiseksi koiransa oli ilmoittanut neljä prosenttia vastaajista, kun eläinlääkäreiden mukaan koirista lihavia tai erittäin lihavia on jopa 33 prosenttia.

Koirasi saattaa olla ylipainoinen, mikäli ylhäältä päin katsottuna koiran selästä et voi erottaa sen vyötäröä tai et pysty koiraa silittäessäsi tuntemaan sen jokaista kylkiluuta, kun liikutat sormia rintakehän yli kohti kylkiä

Koiranruokapakkauksissa oleviin annossuosituksiin ei pidä eläinlääkärin mukaan luottaa sokeasti, sillä jokainen koira on yksilö liikuntatottumuksiltaan, aineenvaihdunnaltaan ja hormonitoiminnaltaan.

Siksi myös jokaisen koiran ihannepainon määrittely tulisi tehdä yksilöllisesti.

Yhtenä keinona ylipainon hallintaan Hjelm-Björkman suosittelee raakaruokaan siirtymistä, sillä se sisältää koiran tarvitsemia rasvoja ja proteiinia.

 

Liika hiilihydraattien määrä lihottaa koiraa ja altistaa matala-asteiselle tulehdukselle, joilla on tutkimuksissa havaittu yhteys allergiaan, atooppiseen ihottumaan, diabetekseen, epilepsiaan, syöpäsairauksiin, tulehduksiin sekä suolisto- ja sydänsairauksiin. Ylipaino aiheuttaa myös nivelrikkoa.

Painonpudotuksen aikana tarjottavan ruoan olisi hyvä olla koirasta herkullista ja se tulisi tarjota koiralle aamuisin. Mikäli koiralle antaa jotain koulutusherkkuja, niiden määrä tulisi vähentää aamun ateriasta.

Myös paastopäivä kerran viikossa, jolloin koira ei syö mitään, tekee asiantuntijan mukaan koiralle todella hyvää.

– Tämä on yleensä koiranomistajille kova pala, mutta koirat tottuvat siihen nopeasti.

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut