Seurakunnilta ruoka-apua yli 100 000 suomalaiselle viime vuonna

Ruoka-apua jaetaan myös Kuopiossa. Juha Poutanen

Kaisu Lötjönen

Seurakunnat jakoivat viime vuonna ruoka-apua yli 100 000 suomalaiselle. EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut ry sai viime vuonna jaettavaksi noin 750 000 kilogrammaa elintarvikkeita. Vuoden aikana seurakuntien yli 300 pisteessä jaettiin 104 570 ruokakassia ja tarjottiin yli 11 000 ateriaa.

Ruoka-avun piirissä oli yhteensä noin 106 000 ihmistä. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä.

– Yhä useammat suomalaiset joutuvat turvautumaan hädässään leipäjonoihin. Seurakunnat ja järjestöt tarjoavat ensiapua ihmisten nälkään ja muuhun akuuttiin hätään tilanteessa, jossa yhteiskunnan viralliset tukiverkot ovat pettäneet. Riipaisevaa on, että monissa perheissä ruoka-apuun on jouduttu turvautumaan jo useampien sukupolvien ajan, keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalveluista sanoo tiedotteessa.

Nälän lisäksi ruoka-avulla torjutaan köyhyyttä ja syrjäytymistä laajemminkin. Monille avunsaajille tapaaminen on myös hetki, jossa vaihdetaan kuulumisia ja saadaan vertaistukea. Samalla voi keskustella arjen haasteista sekä opastaa avunsaajaa taloudellisten ongelmien ratkaisemisessa. Ruoka-apu on saajilleen täysin ilmainen avustusmuoto.

Kirkkopalvelut on välittänyt EU-elintarviketukea toiminnan alusta, vuodesta 1996 lähtien. Elintarvikevalikoima on vuosien varrella monipuolistunut, ja terveysvaikutukset on huomioitu. Tällä hetkellä jaossa on muun muassa jauhoja, puurohiutaleita, makaronia, hapankorppuja, mysliä sekä valmisruokapakkauksia, kuten hernekeittoa ja lihasäilykkeitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut