Oikeus määritteli kristallin vaarallisuutta, arvoa ja rangaistavuutta

Asta Tenhunen

Helsingin käräjäoikeuden perjantaina antama tuomio ottaa kantaa, millaiseksi aineeksi kristalli tulisi luokitella Suomen oikeuskäytännössä. Asiasta ei ole annettu ylioikeuden ratkaisuja ja alioikeudessakin aine oli ollut esillä harvoin.

Kristalli on kidemäistä dekstro-metamfetamiinia, jota myydään nimillä kristalli, ice, crystal meth tai shabu.

Asiantuntijalausunnon mukaan kristalli on pääsääntöisesti puhtaampaa kuin jauhemainen metamfetamiini, mutta silti senkin pitoisuus vaihtelee paljon. Keskimääräistä suurempi puhtaus ja voimakkuus, vaihteleva koostumus ja uusi käyttötapa polttamalla tekevät siitä vielä vaarallisemman huumeen kuin jauhemetamfetamiini.

Poltettavat huumeet aiheuttavat lausunnon mukaan yleisemmin riippuvuutta kuin suun kautta otettavat, vaikka muuten haitat ovat samantasoisia molemmilla käyttötavoilla.

Kristallin käytön vaikutus on nopeampi, voimakkaampi ja pitkäkestoisempi kuin metamfetamiinilla.

Metamfetamiinin käyttö aiheuttaa neurologisia muutoksia ja riskin Parkinson tautiin sairastumiselle. Riippuvuus huumeeseen näkyy muun muassa muistihäiriöinä ja päättelykyvyn ongelmina.

Joillakin aineen käyttö näkyy väkivaltaisuutena, voimakkaana fyysisenä levottomuutena tai aiheutuneena psykoosina.

Oikeuden saaman lausunnon mukaan kristallia on siis kaikkiaan pidettävänä vaarallisempana huumeena kuin metamfetamiinia.

Oikeuden mukaan kristallia on siksi pidettävänä erittäin vaarallisena huumausaineena, jonka yksi käyttöannos on noin 0,05 grammaa.

Kristallin keskimääräinen hinta oli rikoskokonaisuudessa ollut noin 300 euroa grammalta.

Näitä eri tietoja punniten käräjäoikeuden mukaan 50 grammaa kristallia on pidettävä rikoslain tarkoittamana suurena määränä huumausainetta. Näin samasta määrästä kristallia tuomitaan lähtökohtaisesti huomattavasti ankarampi rangaistus kuin samasta määrästä amfetamiinia.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut