Entinen poliisi innostui kirjoittamisesta: "Sairastan pilkkukuumetta ja sijamuotohalvausta"

Keijo Karhunen on myös kuvittanut Elämä on juhla -antologian kannen. Olli Herranen

Kia Kilpeläinen

– Halusin eläkkeellä ollessani löytää uusia, entisestä työstäni poikkeavia haasteita ja kokeilla, onnistunko kirjoittajana.

Näin vastaa kuopiolainen Keijo Karhunen kysymykseen siitä, miksi hän osallistui Snellman-kesäyliopiston kirjoittajaryhmään ensimmäistä kertaa vuonna 2002. Karhunen oli tuolloin juuri jäänyt eläkkeelle poliisin ammatista, jossa hän oli työskennellyt Kuopiossa vuodesta 1966 lähtien.

Harrastajakirjoittajaryhmä on toiminut Snellman-kesäyliopistossa nyt jo viisitoista vuotta osana ikääntyvien yliopistoa. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa käsittelemään vetäjän antamaa aihetta, josta jäsenet ovat kirjoittaneet kotonaan. Ikääntyvien yliopiston toiminta on avointa kaikille pohjakoulutuksesta riippumatta.

Ryhmässä kirjoitetuista teksteistä on koottu yhteensä seitsemän antologiaa, joista viimeisin julkaistiin Kuopion kaupungintalolla torstaina 16. maaliskuuta. Viimeisimmän kirjan lisäksi Karhusen tekstejä löytyy myös aiemmista antologioista.

Uusimpaan, Elämä on juhla -nimiseen antologiaan on koottu ryhmän vuoden varrella kirjoittamia runoja, kertomuksia ja esseitä. Mukana on tekstejä yhdeltätoista kirjoittajalta.

Karhusen mukaan kirjoittamisessa vaikeinta on joskus aloittaminen. Joskus taas teksti syntyy kuin itsestään.

– Kerran saimme tehtäväksi kirjoittaa runo. Se syntyi minulta siltä istumalta, ja sama runo on mukana antologiassa täysin muuttamattomana.

Karhunen myöntää, että suurinta osaa teksteistä on hiottu antologiaa varten. Karhuselle itselleen kirjoittamisessa vaikeinta on kieliopin hallitseminen.

– Olen sanonut sairastavani pilkkukuumetta ja sijamuotohalvausta.

Hän sanoo, että aikoo osallistua kirjoittajaryhmän toimintaan jatkossakin. Tulevaisuuden tavoitteena on vielä oppia laittamaan pilkut paikoilleen ja päästä sijamuotohalvauksesta eroon. Opettajan ohjeiden avulla "pilkkukuume" onkin jo vähän hellittänyt.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut