"Puu on kuin rock'n'roll, se ei kuole koskaan", tietää soitinrakentaja Aaro Leinonen

Aaro Leinonen taivuttaa ukulelen kylkeä verstaallaan. Matias Honkamaa

Iikka Taavitsainen

Sademetsien puulajeja on perinteisesti pidetty parhaina materiaaleina soitinten rakentamiseen, mutta suomalaiset soitinrakentajat ovat jo pitkään suosineet tekemisissään kotimaista puuta.

Kuopiolaisen soitinrakentaja Aaro Leinosen soitinverstaalla käsittelyssä on muun muassa kuusta, leppää, koivua, raitaa, pihlajaa ja omenapuuta.

Näistä esimerkiksi kuusi on erinomainen materiaali viulujen ja kitaroiden kansien tekemiseen.

– Kuusessa on erittäin hyvä äänenjohtavuus. Se on myös kestävää suhteessa painoonsa, eli kuusesta rakennetusta kannesta saa ohuen ja kevyen, Leinonen sanoo.

Kuusen hyvät ominaisuudet soitinrakennuksessa on todistettu myös tutkimuksessa. Ikaalisten Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitos oli viime vuonna mukana selvittämässä eri puulajien vaikutusta akustisten kitaroiden sointiin. Pohjoiset puulajit saivat sokkotesteissä samat tulokset kuin trooppiset puulajit.

Soitinrakennus vaatii kärsivällisyyttä, sillä puun pitää olla riittävän kuivaa, jotta sitä voi alkaa muokata soittimeksi. Leinonen muistaa hyvin opettajansa Matti Nevalaisen sanat:

– Puu on kuin rock’n’roll, se ei kuole koskaan.

 

Aiheesta lisää torstain Savon Sanomissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut