Mies tilasi hasista, saikin Jehovaa - vaati oikeutta hylkäämään syytteensä

Käräjä- ja hovioikeus joutuivat pohtimaan, mihin rikokseen syyllistyy, jos hasista tilannut saakin muuta myrkkyä käyttöönsä.

Asta Tenhunen

Hovioikeuden mukaan huumeita tilannut ja erää käsitellyt mies syyllistyi törkeään huumausainerikokseen, vaikka lopulta poliisin laboratoriotutkimusten jälkeen selvisi, että huume oli aivan muuta ainetta kuin mies oli luullut sen olevan.

Nykyään on tyypillistä, että huumausaineina myydään mitä erilaisempia aineita ja ainesekoituksia, jotka eivät välttämättä ole sitä, mitä aineen väitetään olevan.

Vantaalainen 33-vuotias mies oli tilannut noin 2,5 kiloa hasista ja saanut aineen hasiksen näköisinä ja oloisina ruskeina sadan gramman levyinä.

Poliisi takavarikoi hasislevyt mieheltä ja alkoi tutkia miestä epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta.

Ruskeiden levyjen laboratoriotutkimuksissa selvisikin, että aine oli Jehovaa eli JWH-muuntohuumetta. Miehen saama huume oli JWH-210-ainetta, joka oli rikoksen tekoaikaan vuonna 2015 luokiteltu kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä huumausainerikoksesta vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen ja vaati, ettei häntä voi tuomita huumausaineista, kun kerran kyseinen aine ei ollut silloin huumetta, hasista.

Syyttäjän mukaan mies oli tilannut hasista ja luullut ainetta hasikseksi aina poliisin laboratoriotutkimusten valmistumiseen asti.

Hovioikeus piti miehen rangaistusta oikeana. Hovioikeuden mukaan mies oli riidattomasti sopinut hasiserän toimittamista haltuunsa ja hän oli ollut käsityksessä, että oli saanut tilaamaansa ainetta. Hän oli siten pitänyt itsekin rikoksen täyttymistä varmana vielä aineen saatuaankin.

Rikos oli ollut tekotavaltaan tyypillinen huumausainerikos, ja oli johtunut vain selvittämättä jääneeseen ostajaan liittyneestä satunnaisesta syystä, että aine olikin ollut muuta.

Poliisin mukaan Suomessa on myyty usein hasiksena synteettisiä ainesekoituksia. Jehova voi olla paljon hasista ja marihuanaa voimakkaampaa ja siksi vaarallisempaa, sillä siihen liittyy yliannostuksen vaara.

Synteettinen kannabis on siis keinotekoista, kannabista muistuttavaa ainetta, jossa on kannabinoideja eli samoja vaikuttavia aineita kuin kannabistuotteissa. Synteettisten valmisteiden vaikutuksia ihmisiin ei kuitenkaan juuri tunneta. Lisäksi synteettisissä aineyhdistelmissä on usein myös muita vaikuttavia ainesosia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut