Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turpeen puolittunut käyttö uhkaa huoltovarmuutta - "Turve on tärkeä viidessä mielessä"

Bioenergian tuottajat varoittavat

Turpeen käytön puolittuminen ajaa alas turvetuotantoa, mikä uhkaa alan mukaan Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Nyt metsäteollisuus pyörii täysillä, joten tehtailta ja sahoilta saadaan puuraaka-ainetta turpeen kanssa poltettavaksi, mutta tilanne saattaa muuttua. Sateiset kesät voivat jatkossakin haitata turpeennostoa ja varastojen keräämistä.

– Soiden saaminen turvetuotantoon vaatii muun muassa ympäristölupien takia vuosia, varoittaa Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtaja Esa Lindholm, joka on entinen Bioenergia-yhdistyksen puheenjohtaja.

– Turve on meille yhä tärkeä polttoaine teknisessä, kaupallisessa, logistisessa ja huoltovarmuusmielessä. Valtiovallalta odotamme ennen kaikkea sitä, että lainsäädäntö ja lupaprosessit mahdollistavat turpeen käytön jatkossakin. Näistä luvituksen sujuvuus on nyt ykkösasia, Lindholm sanoo.

Kuopion Energian turpeen käyttö on alentunut alle puoleen vuodesta 2010. Polttoaineiden kokonaiskäyttö on supistunut 16 prosenttia savukaasupesurin ansiosta. Turve ja raskas polttoöljy ovat korvautuneet osittain puulla, jonka osuus on viime vuosina ollut yli puolet voimalaitoksen polttoaineista.

Bioenergia-yhdistyksen jäsenyritykset tuottavat 80 prosenttia uusiutuvasta energiasta. Turpeen osuus kaukolämmön tuotannossa on viime vuosina ollut 15 prosenttia. Useissa maakunnissa sen osuus on yli neljännes. Suomen polttoaineiden käytöstä turpeen osuus on ollut viime vuosina 5 prosenttia.

Yhdistys kampanjoi turpeen lupa- ja verotuskohtelun takia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia on eduskunnan käsittelyssä. Huhtikuussa on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen puoliväliriihi. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tiistaina, ettei siinä kiristetä veroja. Uusi lupavirasto aloittaa tammikuussa 2019, jolloin AVI ja ely-keskukset lakkaavat.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen kertoo, että hallituksen puolivälitarkastelussa ja valtion ensi vuoden talousarvion kehysneuvotteluissa päätetään energialinjauksien rahoituksesta.

Huttusesta turpeen arvo on siinä, että se on kotimaista sekoitepolttoainetta.

– Huoltovarmuusmielessä se ei ole helpointa varastoitavaa, koska ei tiedetä, paljonko turvetta kesäisin saadaan, hän toteaa.

Bioenergia-yhdistyksen aluepäällikkö Hannu Salo korostaa, että turpeen energiakäyttö on puolittunut koko maassa.

– Vähentyminen on ollut jyrkempää kuin kivihiilellä vastoin maan hallituksen linjauksia, että turpeesta luovutaan vasta fossiilisten polttoaineiden jälkeen, hän moittii.

Turvetta käytetään myös muun muassa sisustuslevyihin, eristeisiin ja tulevaisuudessa kuitutuotteisiin ja teknisen hiilen valmistamiseen.