Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ympäristöjärjestön päällikkö turpeesta: Kuoleva kouristelee

Ympäristöjärjestö WWF Suomen Ekologinen jalanjälki -ohjelman päällikkö Jussi Nikula moittii turvekampanjaa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että kuoleva kouristelee. Turpeella energialähteenä ei ole tulevaisuutta, hän painottaa.

– Ala nauttii reilun sadan miljoonan verotukia joka vuosi. Ne pitäisi poistaa ja kohdella turvetta kuin muitakin fossiilisia polttoaineita, hän sanoo.

Yhdistys Bioenergia ja 16 turpeen tuottaja- ja käyttäjäyritystä vastaavat noin 300 000 euron kampanjasta.

– Mielenkiintoista on se, että Bioenergian hallitus on antanut hyväksyntänsä moiselle kampanjalle. Tällöin hallituksessa edustettuina olevat yhtiöt ovat aktiivisesti tukemassa fossiilisen polttoaineen käytön jatkamista, Nikula sanoo.

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen puheenjohtaja Paula Hyvönen korostaa, että kampanjalla pyritään vaikuttamaan yleisöön ja päättäjiin.

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Straniuksen mukaan energiakäyttö aiheuttaa päästöjä ja pilaa suoluonnon ja vesistöt.

Savon Voiman talousjohtaja Olli Räsänen toivoo, että turpeelle ei asetettaisi lisärasitteita, koska se on kansallinen energiavara, jonka aluetaloudellinen merkitys on iso.

– Savon Voimalla turpeen käyttöosuus on viime kymmenenä vuotena laskenut lievästi. Nyt se on alle 40 prosenttia. On suosittu puupohjaisia polttoaineita uusissa laitoksissa, eli seurattu valtion tavoitteita. Energiatehokkuusinvestoinnit, kuten savukaasupesurit, vähentävät turpeen käyttöä.

– Turvetta tarvitaan jatkossakin: yhdistetyssä lämmön ja sähkön tuotantolaitoksessa tarvitaan puun lisäksi lämpötilaa nostava polttoaine. Vaihtoehtoina ovat turve tai hiili. Savossa hiilen polttamisessa ei ole järkeä. Kattilateknologiaa kehitetään siten, että pelkkä puun poltto on mahdollista, mutta se vaatii isoja uusinvestointeja, jotka vaikuttavat kuluttajahintaan.

Liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäen mukaan Pohjois-Karjalan Sähköomistaa Kymppivoiman kautta voimalaosuuksia enimmäkseen Länsi-Suomessa. Turvetta polttava Seinäjoen vastapainelaitos ei nyt ole kannattava, joten näkymissä ei ole sen käytön lisääminen.