Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Homoparien kohtelussa eroja seurakuntien välillä: Osa ei päästä alttarille rukoilemaan

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kuopion hiippakunnan seurakunnat eroavat suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien parien puolesta rukoilemiseen.

Sonkajärven ja Pielaveden seurakunnat sallivat rukoushetken viettämisen kirkoissa ja seurakuntasaleissa, mutta eivät alttarialueella, ettei rukous sekoittuisi parisuhteen siunaamiseen. Rukoushetki eroaa siunaamisesta siten, että rukoushetkessä ei siunata parin liittoa.

Iisalmen seurakuntaneuvosto salli rukoushetken viettämisen kirkon tiloissa ilman rajoituksia niukasti äänin 8–7. Kirkkoherra jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Kirkkoherran esitys oli, että vain rukoushetken toimittajat saisivat olla kirkon kuorialueella, kun taas rukoushetken muiden osallistujien eli myös samaa sukupuolta olevan parin olisi oltava kuorialueen ulkopuolella.

Savon Sanomienkyselyyn vastanneista Kuopion hiippakunnan seurakunnista 19 sallii samaa sukupuolta olevien parien rukoushetket kirkossa ja muissa seurakunnan tiloissa ilman rajoituksia. Esimerkiksi kaikki Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän seurakunnat sallivat rukoushetket myös kirkossa.

Kysely lähetettiin kaikille Kuopion hiippakunnan seurakunnille. Siihen vastasi 27 seurakuntaa eli noin puolet hiippakunnan 52 seurakunnasta. Yksikään kyselyyn vastannut seurakunta ei ilmoittanut kieltäneensä samaa sukupuolta olevien parien rukoushetkiä kirkossa kokonaan. Kuudessa kyselyyn vastanneessa seurakunnassa kyselyssä kysyttyjä asioita ei ole käsitelty vielä lainkaan kirkkoneuvostossa.

Piispainkokouksen antaman ohjeen mukaan pappi tai seurakunnan muu työntekijä voi sovitussa paikassa rukoilla siviiliavioliiton solmineiden kanssa ja heidän puolestaan.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen kertoo suhtautuvansa omalta osaltaan suopeasti siihen, että samaa sukupuolta olevan parin rukoushetki järjestetään kirkkotilassa tai hääjuhla seurakunnan tiloissa. Piispainkokouksen ohje antaa papeille mahdollisuuden rukoilla sukupuolta olevien parien puolesta ja heidän kanssaan.

Jolkkonen kuitenkin muistuttaa, että seurakunnat päättävät tiloistaan itsenäisesti. Kirkkojärjestyksen mukaan kirkkotilojen käytöstä päättävät kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto yhdessä.

– Piispalla ja tuomiokapitulilla ei siten ole suoraa toimivaltaa asiassa. Seurakunnan itsemääräämisoikeudesta johtuu, että käytännöt voivat vaihdella.