Jani Kaaro: Kauniimpi maailma. Kirjoituksia sielusta, taloudesta ja oikeudenmukaisuudesta

Jani Kaaro: Kauniimpi maailma. Kirjoituksia sielusta, taloudesta ja oikeudenmukaisuudesta. WSOY 2017. 172 s.

Elämän kiertoon ilmestyi lahja, kun Jani Kaaron ura suuntautui kirjoittajaksi. Se lahja kiersi myös minuun Kaaron kirjassa Kauniimpi maailma.

Siinä liikutaan aavalla alalla, sellaisella, jota on vaikea ymmärtää, jos elää kiireessä tai katsoo kovin kapeasti. Silloin harkitseva ajattelu valuu horisonttiin.

Kaaro rohkeaa ajatella ja kirjoittaa asioista, jotka toiset jättäisivät sijoilleen. Käsiteltävät teemat ovat suuria, mutta niihin on helppo ottautua, koska Kaaro osaa kirjoittaa monimutkaisista asioista ymmärrettävästi. Tämä on harvojen taito.

Kauniimpi maailma etsii uutta tietä, joka on kuitenkin paluuta jo olevaan, elämän kiertokulkuun. Kirjassa käydään läpi sielua, taloutta ja oikeudenmukaisuutta vivahteikkaasti.

Teoksessa on paljon hyvää, mutta ylivoimaisin on kirjan avaava essee lahjasta. Lahja kuvataan epäitsekkyyden ja hyvän tahdon osoitukseksi. Se hitsaa yhteisöön pidäkkeitä, jotka vahvistavat ihmisten kykyä ymmärtää toista. Tämä on upeaa, koska empaattisuus on tahdon ja tekojen asia.

Emme kuitenkaan usein osaa tai halua asettua toisen ihmisen asemaan. Toista oli esimerkiksi luonnonkansoilla, joihin Kaaro vertaa taajaan. Luonnonkansat olivat yhteisöjä, joissa ihmisten välillä oli yhteenkuuluvuutta vahvistavia siteitä. Kansat sitoivat itsensä toisiin lahjoilla ja pitivät näin yhteisön liikkeessä.

Lahja on jotain, mitä emme voi valita, se on ehdoton. Suurin lahja on se, kun synnymme tähän maailmaan. Tämä unohtuu meiltä aivan liian usein. Elämää ja myös luontoa tulisikin kohdella kuin lahjaa. Ei itsekkäästi, vaan pyyteettömästi, yhdessä jakaen.

Lahjaan sisältyy myös se piirre, että lahjat kiertävät. Jos kierto pysähtyy, sekoittuu yhteisön sisäinen rakenne. Ja jos keräämme kaiken itsellemme, meille ei jää muuta.

Hyvä tahto ja anteliaisuus tuovat sinulle kuitenkin lopulta enemmän. Kuten Kaaro kirjoittaa: ”kaiken mitä tarvitsemme elääksemme, olemme saaneet luonnolta ja muilta ihmisiltä”.

Jos lahjojen ja rikkauden kierto pysäytetään, niin toiset riutuvat ja toiset elävät kyllyydessä. Yksi aikamme paradokseista on varallisuuden epätasainen jako äärimmäistä köyhyyttä pursuavan rikkauden keskellä.

Onneksemme maailmassa ja myös Suomessa on lahjan henkeä versomassa uudelleen.

Ajattele vaikka Supercell-yhtiön perustajia, jotka laittavat rahan kiertoon hyvän tahdon ja paremman yhteiskunnan nimissä. Tähän suuntaan meidän kaikkien tulisi tavalla tai toisella nykyistä enemmän liikkua. Se on elämänasennetta: sitä, etten aseta itseäni muiden eteen.

Kun hyvä kiertää, se kiertyy myös sinuun, kuten Kaaron Kauniimpi maailma.

Jarkko Tirronen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut