Ompelubuumi on villinnyt etenkin nuoret äidit

Anna Siljander ompelee paitsi kotosalla myös Kuopion Käsillä ry:n tiloissa Vuorikatu 9:ssä. Akseli Muraja

Aulikki Elo

Kuopiolainen AnnaSiljander, 33, on hoitovapaalla palauttanut mieleensä jo hiipuneita ompelutaitojaan niin kuin monet muutkin nuoret äidit tutkimusten mukaan tekevät.

–  Menin ensin ammattilaisen ohjaamaan käsityökerhoon, jossa rohkaistuin. Nyt homma sujuu jo hyvin. Selvästi on ompelubuumi meneillään, paljon innokkaita käsityöntekijöitä.

Nyt Siljander surruuttaa ompelukonettaan kotosalla ja käy välillä askaroimassa Käsillä ry:n tiloissa Vuorikadulla. Hän ompelee jo 75 prosenttia kaksi- ja neljävuotiaiden lastensa vaatteista.

Esimerkiksi tunikat, legginsit ja paidat syntyvät kestävistä kankaista, jotka Anna Siljander valitsee huolella ja ryhtyy sitten muokkaamaan valmiskaavoja mieleisekseen.

– Vaihdan ideoita toisten äitien kanssa sosiaalisen median ompeluryhmissä.

Siljanderin mukaan kestävästä trikoosta ja monien suomalaisten kankaanvalmistajien tarpeista tehdyt vaatteet kestävät lapsilla tuplasti pidempään kuin esimerkiksi halpaketjujen asut.

– Ne kestävät kahdenkin lapsen käytön. Tämä säästää rahaa ja on samalla vastuullinen, ekologinen valinta.

KuopiolainenSaija Vartiainen on hänkin innostunut Facebookin ompeluryhmistä, kuten Ompeluelämää, Ompelumania, Kangashamsterit ja Saumanvara.

– Olen myös järjestellyt kotimaisten kankaiden pop up -tempauksia.

Vartiaisen mukaan yhä useampi kuluttaja haluaa myös tietää kankaiden valmistuspaikan ja työolot sen lisäksi, että varmistuu laadusta.

– Kyse on myös siitä, että halutaan uniikkeja vaatteita itselle ja perheelle. Itä-Suomessa on myös ompelumummojen ryhmä, joka järjestää jopa kuukausittaisia ompelulaneja.

Aiheesta lisää tiistain Savon Sanomissa.

Kuopion käsityöyhdistyksen Käsillä ry:n avoimet ovet Kuopion Vuorikatu 9 C.ssäensi lauantaina ja sunnuntaina klo 10–16. Myös käsityöneuvontaa ja kotimaisten kangasvalmistajien tuotteita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut