Jättipalkkaa saavan EK-johtajan puheet palkkaleikkurista saivat pöyristyneen vastaanoton

Veli-Matti Mattilan oma palkka oli yli 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2015 eli hän ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto palkansaaja. Vesa Moilanen / Lehtikuva

SANNA NIKULA / STT

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uuden puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan haastattelu sunnuntain Helsingin Sanomissa herätti pöyristystä monissa lukijoissa. Mattila peräänkuuluttaa lehdessä lisää kilpailukykysopimuksia ja palkkamalttia. Hänen mukaansa suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat.

Mattilan oma palkka oli lehden mukaan yli 1,66 miljoonaa euroa vuonna 2015 eli hän ansaitsi 70 kertaa enemmän kuin keskiverto palkansaaja.

– Johtajien palkitseminen on omistajien asia, ja se on riippuvaista yrityksen kehityksestä ja tuloksesta, hän perustelee lehdessä.

Mattila on päätyökseen teleoperaattoriyhtiö Elisan toimitusjohtaja.

Hän esittää lehdessä myös kaikkia kattavasta sopimisesta luopumista. EK:n mielestä pitkällä aikavälillä kaikki työehdot pitäisi sopia työpaikoilla työntekijän ja työnantajan kesken.

 

 

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta pitää Mattilan puheita äärimmäisen röyhkeinä. Eikö mikään riitä EK:lle, hän kysyy tiedotteessaan.

– Jokainen ymmärtää, miten heikosti yksittäinen palkansaaja pärjää, jos joutuisi neuvottelemaan omat työehtonsa. 100-vuotiaassa Suomessa ei pidä palata tilanteeseen, jossa päivän työt huutokaupataan sataman tai tehtaan portilla heikoimmilla ehdoilla työhön suostuvalle, Feldt-Ranta sanoo.

Vasemmistoliiton Li Andersson kutsuu Mattilan lausuntoa törkeäksi.

– EK-pomot toistavat vanhoja mantrojaan palkkojen leikkauksista ja yksilöllisestä sopimisesta, joka johtaisi heikossa asemassa olevien työntekijöiden aseman heikentymiseen entuudestaan, hän sanoo Facebookissa.

RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mielestä EK:n vaatimus palkkojen alentamisesta vaikuttaa yksinkertaistetulta tavalta katsoa asiaa eikä herätä sitä talkoohenkeä, jota nyt tarvitaan työllisyystilanteen parantamiseksi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on sitä mieltä, että EK:n pitäisi osoittaa edes hiukan kiitollisuutta työntekijöille, jotka ovat menettäneet lomarahojaan ja pidentäneet työaikaansa.

– Ei tällainen ahneus vaan sovi Suomeen, hän sanoo Facebookissa.

 

HS korjasi juttuaan. 2. kpl: Mattila ansaitsi vuonna 2015 yli 1,66 miljoonaa euroa, HS:n jutussa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti hänen tienanneen 1,5 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut