Trumpin uusi maahantulokielto koskee vain uusia viisuminhakijoita

Donald Trump allekirjoittu uuden asetuksen maahantulokiellosta maanantaina. Saul Loeb

STT

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on asettanut uuden maahantulokiellon, joka koskee uusia viisuminhakijoita kuudesta maasta. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet kuten ABC ja Washington Post.

Toisin kuin Trumpin aiempi maahantulokielto, uusi kielto ei koske pysyvän oleskeluluvan tai voimassa olevan viisumin haltijoita. Kaksoiskansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin, mikäli heillä on passi maasta, joka ei ole mukana kieltolistalla.

Aiempi kielto kaatui oikeudessa, ja uutta kieltoa on valmisteltu oikeuden perusteluiden pohjalta.

Uudella kieltolistalla ovat Irakia lukuunottamatta samat maat kuin alkuperäisellä listalla: Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Kielto on voimassa 90 päivää.

Valkoisen talon mukaan Irak jätettiin pois listalta, koska maa on luvannut neuvotella Yhdysvaltojen kanssa erikseen uusista taustaselvitystoimista.

Uusi kielto pysäyttää lisäksi 120 päiväksi pakolaisten tulon maahan kaikista maista, kun aiempi kielto pysäytti syyrialaispakolaisten tulon maahan toistaiseksi. Washington Postin mukaan uusi kielto ei kuitenkaan rajoita niiden pakolaisten liikkumista, joille on jo aikaisemmin myönnetty pakolaisstatus. Myös turvapaikan aikaisemmin saaneet ovat kiellon ulkopuolella.

Kielto astuu voimaan 16. maaliskuuta, mikä antaa viranomaisille kymmenen päivää aikaa valmistautua voimaantulopäivään. Alkuperäinen kielto astui voimaan välittömästi Trumpin annettua sen, mikä aiheutti kaaoksen lentokentillä, kun viranomaiset yrittivät lennossa soveltaa heille yllätyksenä tullutta uutta ohjetta.

CNN:n mukaan uutta kieltoa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä oikeusministeriön ja kotimaan turvallisuuden viraston kanssa, ja kongressia on pidetty ajan tasalla valmistelutyön etenemisestä. Alkuperäinen kielto valmisteltiin pienen sisäpiirin voimin, eikä siitä kerrottu monille tahoille, joilla on tapana osallistua tämäntyyppisten säädösten valmisteluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut