"Iskän tyttöystävä muutti meille – olisin halunnut, että mulle olisi ensin kerrottu"

Lapset purkavat kokemuksiaan eroryhmissä. Ne auttavat sopeutumaan isoon muutokseen.

Lasten eroryhmiä varten on julkaistu myös opaskirjallisuutta. Kask Evelin

Terhi Säynäjärvi

Vanhempien ero on lapselle yleensä stressin paikka. Moneen asiaan pitää sopeutua, myös vanhempien uusiin kumppaneihin. Milja,7, purkaa tunnelmiaan lasten eroryhmässä Lahdessa:

– Iskän tyttöystävä tuli yhtäkkiä kylään. Sitten se muutti meille. Olisin halunnut, että mulle olisi ensi kerrottu asiasta jotain.

Annille, 8, isä on kertonut tavanneensa kivan naisen.

– Sitten mulle näytettiin sen kuvaa. Myöhemmin tyttöystävä tuli kylään. Olihan se ihan kiva tyyppi.

Milja ja Anni puhuvat kokemuksistaan lasten eroryhmässä. He tapaavat viidettä kertaa Lahden ensi- ja turvakotiyhdistyksen Perhetuvalla. Ryhmässä on yhteensä viisi 7–10-vuotiasta lasta.

Joka tapaamisessa vastaava erotyöntekijä Anne Meritie lukee tarinaa Petteri-pojasta, joka on myös kokenut vanhempiensa eron. Tällä kertaa Petteri esitellään äidin uudelle poikaystävälle Anterolle. Petteriä alkaa taas ottaa päähän koko erojuttu.

Kuunneltuaan lapset jakavat kokemuksiaan.

– Kyllä kuulostaa niin tutulta, Milja sanoo.

Kiukuttavista asioista myös piirretään. Oona, 9, tarttuu tussiin ja luonnostelee paperille koiran, jolla on ikävä toiseen kotiin.

Syntyy myös kuva isästä, jonka ajatuskuplassa lukee, että olen pilannut kaiken. Toisessa piirroksessa isä on sitä mieltä, että äidin uusin miesystävä on pilannut kaiken. Anni piirtää kuvitteellisen perheen kaksospojat, joita kiukuttaa, kun vanhemmat eivät muuta yhteen.

Vanhempien ero koskettaa joka vuosi 30 000:ta lasta. Aikuisille on tarjolla monenlaisia eroryhmiä ja -seminaareja, mutta lapsille vielä vähän. Vertaistuesta on kuitenkin hyötyä myös kasvaville.

Lahden ensi- ja turvakotiyhdistys aloitti eroperheiden tukitoiminnan viisi vuotta sitten Raha-automaattiyhdistyksen avustuksen turvin. Lasten eroryhmän lisäksi vanhemmat saavat osallistua kolme kertaa keskenään omaan ryhmäänsä.

– Tarvetta tällaiselle on. Monet lapset eivät pysty puhumaan vanhempien erosta kenellekään. Alakouluikäiset lapset hyötyvät siitä, että voivat jakaa kokemuksiaan, Meritie kertoo.

Eroryhmiä järjestetään muissakin kaupungeissa. Esimerkiksi Jyväskylässä niitä pitää kaupungin perheneuvola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut