Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta eutanasiasta

Kansalaisaloitetta eutanasian laillistamiseksi puidaan eduskunnan lähetekeskustelussa tänään.

Aloitteen allekirjoittajat ehdottavat, että eduskunta aloittaa lainvalmistelutoimenpiteet eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi.

Aloite ehdottaa myös kriteerejä eutanasian sallimiselle. Potilaan on esimerkiksi oltava oikeustoimikelpoinen ja parantumattomasti sairas.

Suomessa järjestetään tänään kansainvälinen asiantuntijakokous lentoturvallisuudesta Itämeren alueella. Paikalle on kutsuttu kaikkien Itämeren maiden edustajat. Lisäksi kokoukseen osallistuu edustajia muun muassa Natosta ja kansainvälisestä siviili-ilmailujärjestöstä ICAO:sta.

Yhtenä aiheena kokouksessa on presidentti Sauli Niinistön aloite transpondereiden eli tunnistuslaitteiden käytöstä sotilasilmailussa.

Ajokeli on huono lumi- ja räntäsateiden takia maan pohjoisissa ja itäisissä osissa. Ilmatieteen laitos kertoo, että ajokeli on mahdollisesti vaarallinen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan maakunnissa.

Etelässä vesisateet ovat paikoin mahdollisia.

Suomalaiset EU-vaikuttajat pelkäävät Suomen ajautuvan Euroopan unionissa marginaaliin passiivisen EU-politiikan takia.

Suomen entinen EU-suurlähettiläs Jan Store ja EU-komissiossa pitkään työskennellyt Taneli Lahti pitävät todennäköisenä, että EU:n kehityksestä on tulossa aiempaa eritahtisempaa.

Suomelta vaaditaankin heidän mielestään aktiivisuutta, jotta maa pysyy päätöksenteon ytimessä. Liian moneen aloitteeseen ei kannata vastata kielteisesti tai Suomi löytää itsensä ajan kuluessa sellaisesta passiivisten EU-maiden joukosta, johon se ei halua kuulua.

Irakissa jo yli 28 000 ihmistä on lähtenyt pakoon Mosulin läntisessä osassa käytäviä taisteluita, kertoo YK. Irakin hallituksen joukot kertoivat vajaa kaksi viikkoa sitten aloittavansa hyökkäyksen äärijärjestö Isisiä vastaan kaupungin länsiosissa.

Mosul on Isisin viimeinen iso tukikohta Irakissa. Kaupungissa on aiemmin arvioitu olevan noin 750 000 siviiliä, minkä takia YK arvioikin, että taisteluita pakoon lähtevien määrä voi nousta merkittävästi seuraavien päivien ja viikkojen aikana. (Lähde: AFP)

YK:n turvallisuusneuvoston lähettiläitä matkustaa tänään Afrikassa sijaitsevalle Tsadjärven alueelle kiinnittääkseen maailmanlaajuista huomiota alueella vallitsevaan humanitaariseen kriisiin.

Neljän valtion alueella sijaitsevan Tsadjärven aluetta ovat koetelleet terrorijärjestö Boko Haramin väkivaltaisuudet, nälänhätä, ilmastonmuutos sekä heikko hallinto. Kriisi vaikuttaa yhteensä 21 miljoonaan ihmiseen Nigeriassa, Tsadissa, Kamerunissa ja Nigerissä.

Turvallisuusneuvoston lähettiläät muun muassa tapaavat vierailullaan paikallisia johtajia ja kansalaisryhmiä. (Lähde: AFP)

Afrikassa Sudanin presidentti Omar al-Bashir on nimittänyt maalle pääministerin ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen. Al-Bashir lakkautti pääministerin viran noustuaan valtaan vallankaappauksen jälkeen.

Pääministeriksi nimitettiin Bakri Hassan Saleh. Myös Sudanin varapresidenttinä jatkavan Salehin on määrä aloittaa pääministerinä tänään.

Sudanin lainsäätäjät äänestivät pääministerin pestin palauttamisesta joulukuussa.

Al-Bashir kaappasi vallan demokraattisilla vaaleilla valitulta Sadiq al-Mahdilta vuonna 1989. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain elokuva-akatemian mukaan Oscar-gaalassa kirjekuoret sotkeneita työntekijöitä ei enää jatkossa oteta töihin Oscar-gaalaan.

Viikon alussa pidetyssä gaalassa tapahtui poikkeuksellinen virhe, kun parhaan elokuvan palkinnon voittaja julistettiin väärin. Voittajaksi julistettiin ensin musikaali La La Land, vaikka oikea voittaja oli elokuva Moonlight.

Ääntenlaskennasta vastannut firma PriceWaterhouseCoopers vahvisti, että sekaannus johtui väärästä kirjekuoresta. Kuoret sotkeneet kaksi työntekijää olivat vastuussa muun muassa voittajakuorien ojentamisesta palkinnon jakajille. (Lähde: AFP)

Jääkiekon NHL:ssä Carolinan Sebastian Aho on syöttänyt maalin ottelussa Tampa Bayta vastaan. Peli eteni jatkoajalle lukemissa 3–3 ja ratkesi lopulta Tampa Baylle maalein 4–3. Jatkoajan ratkaisumaalin teki Victor Hedman, joka iski ottelussa yhteensä kaksi maalia.

Aho oli syöttäjänä Noah Hanifin maalissa. Maali syntyi ensimmäisessä erässä, kun peliaikaa oli kulunut vajaa 12 minuuttia.

Yön kierroksella kohtaavat myös Chicago ja Pittsburgh.