Kuluttajien usko Suomen taloustilanteen paranemiseen vankistunut

STT

Kuluttajien luottamus talouteen parani selvästi helmikuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Sen sijaan tammikuuhun verrattuna kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää eli odotukset omasta ja Suomen taloudesta, yleisestä työttömyydestä ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista pysyivät suunnilleen ennallaan.

Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna osatekijät säästämismahdollisuuksia lukuun ottamatta vahvistuivat selvästi.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli helmikuussa 20,8, kun se tammikuussa oli 21,0. Viime vuoden helmikuussa luottamusindikaattori sai arvon 7,7. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,8. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–16. helmikuuta 1 270 Suomessa asuvaa henkilöä.

Helmikuussa 47 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 14 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti helmikuussa 29 prosenttia kuluttajista, kun taas 13 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan helmikuun luottamusluku on Suomen historian kolmanneksi korkein ja kertoo kasvukaudesta.

– Ekonomistin silmin luvut jopa yliarvioivat nousuvauhtia: kenties kuluttajilla on pientä patoutunutta optimismia usean vuoden matalasuhdanteen jälkeen. Nyt paranevat etenkin oman talouden näkymät, mikä on keskeistä kukkaronnyörien avautumiselle. Vähittäis-, auto- ja asuntokaupalle uskaltaa povata kasvua koko keväänä, Brotherus sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) puolestaan kertoo, että myös yritysten luottamus talouteen pysyi helmikuussa lähes ennallaan. Kaikkien alojen luottamus on lisäksi jo kivunnut pitkäaikaisen keskiarvon tasolle. Erityisesti rakentamisessa ja yksityisissä palveluissa suhdanteita arvioidaan varsin myönteisiksi.

Esimerkiksi rakentamisessa tilauskannan arvioidaan olevan vähän normaalia matalampi, mutta henkilöstön määrän ennustetaan kasvavan.

Suomalaisten rakennusyritysten luottamus oli tammikuussa jonkin verran EU-maiden keskitasoa korkeammalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.