YK varoittaa Burundin presidenttiä neljännelle kaudelle pyrkimisestä

STT

YK varoittaa Burundin presidenttiä Pierre Nkurunzizaa neljännelle kaudelle pyrkimisestä. Ehdolle asettuminen voisi YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan syventää maan poliittista kriisiä.

Uutistoimisto AFP:n haltuunsa saaman raportin mukaan pääsihteeri Guterres on hyvin huolissaan Nkurunzizan vihjauksista asettua jälleen ehdolle presidentinvaaleissa.

- Näissä olosuhteissa presidentin yritys pyrkiä neljännelle kaudelle saattaa syventää kriisiä ja heikentää yhteisiä yrityksiä kestävän ratkaisun löytämiseksi, Guterres kirjoitti YK:n turvallisuusneuvostolle lähetetyssä raportissa.

Satoja ihmisiä on saanut surmansa väkivaltaisuuksissa Burundissa sitten vuoden 2015 huhtikuun, jolloin presidentti Nkurunziza ilmoitti asettuvansa ehdolle presidentinvaaleissa kolmannen kerran. Lisäksi arviolta 387 000 ihmistä on paennut maasta, kertoo YK:n pakolaisjärjestö. Määrän on arvioitu nousevan tämän vuoden aikana.

Guterres on erityisen huolissaan johtavan puolueen nuorisosiiven toimista. Pääsihteerin mukaan Imbonerakure-nimellä tunnettu nuorisosiipi on raporttien mukaan yhdistetty useisiin tappoihin, pidätyksiin, katoamisiin ja seksuaaliseen väkivaltaan. Sitten viime vuoden lokakuun arviolta 200 ihmistä on kadonnut, pääsihteeri sanoi.

Burundin YK-lähettiläs: Raportti puolueellinen

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi kesäkuussa päätöslauselman, jossa hyväksyttiin reilun 200 YK-poliisin lähettäminen Burundiin valvomaan turvallisuutta ja ihmisoikeuksia. Guterresin raportin mukaan Burundin hallitus on vastustanut päätöstä ja estänyt täten poliisien lähettämisen maahan.

Burundin YK-lähettiläs Albert Shingiro on kuvaillut raporttia puolueelliseksi. Hänen mukaansa on erittäin yllättävää, että Guterres nosti esille Nkurunzizaa koskevat presidenttikausien rajoitukset, kun moni presidentti Afrikassa on vallassa neljättä, viidettä, kuudetta ja jopa seitsemättä kautta, eikä tämä ole aiheuttanut huolta.

Nkurunziza on ollut vallassa vuodesta 2005 lähtien. Hän pyrki toissa vuonna kolmannelle kaudelle perustuslain vastaisesti, mitä seurasi armeijan vallankaappausyritys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.