Kim Jong-namin murhassa käytetty aine tunnistettu vaaralliseksi hermokaasuksi

Kim Jong-unin (oik.) velipuoli salamurhattiin mahdollisesti hermokaasulla. Kim Jong-nam kuoli viime viikolla. Lehtikuva

STT

Pohjois-Korean johtajan velipuolen Kim Jong-namin salamurhassa käytettiin alustavien raporttien mukaan kemiallisessa sodankäynnissä käytettävää hermokaasua, kertoo Malesian poliisi. Raportin mukaan Kim Jong-namin kasvoista ja silmistä löytyi vaarallista VX-hermokaasua, jota pidetään yhtenä maailman tappavimmista kemiallisista aseista. Kaasu on hajuton ja mauton.

Esimerkiksi Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n mukaan VX on yksi tehokkaimmista hermokaasuista ja sen ainoa tunnettu käyttötarkoitus on kemiallisessa sodankäynnissä.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli viime viikolla Malesiassa, kun hänen kasvoilleen oli suihkutettu nestettä Kuala Lumpurin lentokentällä. Poliisin mukaan Kim sai kohtauksen ja kuoli ennen sairaalaan pääsyä.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimiston KCNA:n mukaan Pohjois-Korea pitää Malesiaa päävastuullisena Kim Jong-namin kuolemasta. Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan virallisesti tunnustanut uhria Kim Jong-unin velipuoleksi. Esimerkiksi KCNA on kuvaillut uhria "Pohjois-Korean kansalaiseksi, jolla oli diplomaattipassi". Pohjois-Korea syytti Malesiaa myös "juonittelusta" Etelä-Korean kanssa. Etelä-Korea on sanonut Pohjois-Korean agenttien tehneen murhan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut