Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni osallistunut ensiapukurssille, mutta harva varautuu vesikatkoon

Suomalaiset ovat ylioptimistisia suhtautumisessaan arjen häiriötilanteisiin.

Laajan kyselyn mukaan jopa yli 60 prosenttia suomalaisista arvioi, ettei yli kolme vuorokautta kestävä katkos puhelin- ja internet-verkoissa aiheuttaisi heille merkittävää haittaa.

Käytännössä kuitenkin jopa vain muutaman tunnin häiriöt puhelinliikenteessä ovat saaneet monet suomalaiset olemaan huolissaan, jos eivät pysty tavoittamaan läheisiään.

Samoin suomalaisista iso osa pitää vedenjakelun katkeamista merkittävänä haittana, mutta toisaalta sitä pidetään omalla kohdalla hyvin epätodennäköisenä. Vain joka neljäs on varautunut vesikatkoon mitenkään.

Sen sijaan alkusammutus- ja ensiaputaidoissa suomalaiset ovat hyviä. Niiden kursseille on osallistunut noin joka kolmas suomalaisista kahden viime vuoden aikana.

Alkusammutus- ja ensiapukurssit tavoittavat väestöä kuitenkin hyvin epätasa-arvoisesti. Niille osallistutaan etenkin työpaikoilla, kun taas työelämän ulkopuolella olevat eli eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat jäävät herkästi arjen taitojen kurssien ulkopuolelle.

Tiedot perustuvat Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEK:n laajaan tutkimukseen suomalaisten varautumisesta normaaliolojen häiriötilanteisiin. Tutkimus aiheesta valmistui tänä talvena. Sitä varten haastateltiin puhelimitse yli tuhat suomalaista viime keväänä.

– Kotitalouksien varautumisen kehittäminen on noussut aiempaa vahvemmin keskusteluun, kun meillä on sattunut häiriötilanteita esimerkiksi myrskyissä. Samalla mediassa esillä ovat olleet esimerkiksi Krimin valtaamisen kaltaiset tilanteet, tutkija Heikki Laurikainen SPEK:stä kertoo.

– Meillä ovat vanhat väestönsuojelun uhat ja uudet uhat nykyään rinnakkain.

Suomalaisten varautumisessa häiriöihin on sekä hyvää että huonoa.

– Moni on osallistunut ensiapu- ja alkusammutuskoulutuksiin. Ongelma on ero siinä, että ikäihmiset eivät ole juurikaan käyneet näitä kursseja. Koulutukset liittyvät selvästi työelämään.

– On koko yhteiskunnan haaste, miten työelämän ulkopuolella olevien osaamista tuettaisiin. Eläkeläisille tulisi tarjota kursseja kohdennetusti, Laurikainen esittää.

Myös osa opiskelijoista ja esimerkiksi työttömät ovat monien kurssien ulkopuolella.

Laurikainen toivoo, että ihmiset osallistuivat myös entistä enemmän kursseille, jossa kerrattaisiin kaikkia perusvarautumistaitoja. Tutkimuksessa jopa 46 prosenttia suomalaisista arvioi kääntyvänsä viranomaisten puoleen pitkän sähkö- tai vesikatkon aikana.

– On hieno lähtökohta, että suomalaiset luottavat viranomaisiin. Samalla jokaisen tulisi kuitenkin miettiä, miten pärjäisi kolme vuorokautta ilman viranomaisapua, vaikka sähköt tai vesi menisivät poikki.

– On mahdoton tilanne, jos puolet suomalaisista soittaa tuossa tilanteessa hätänumeroon. Olisi kansalaistaito ymmärtää, ettei viranomaisten varaan voi kuvitella kaikkea arjen häiriöiden hoitamista, vaan kansalaisten olisi osattava tehdä paljon myös itse.

– Tutkimuksen mukaan maaseudulla asuvat ovat paremmin varautuneita tällaisiin tilanteisiin kuin kaupunkilaiset.

Kaupungeissakin esimerkiksi vesikatkot putkirikkojen takia ovat mahdollisia.

– Jokainen voi ja osaa tehdä asioita itse. Kotivarasta ja varautumisesta järjestetään kursseja ja tietoa löytyy myös netistä. Tietoa on todella paljon saatavilla.

Kolmasosa kaikista suomalaisista pitää pitkää teleliikenne- ja sähkökatkoja todennäköisenä. Vedenjakeluhäiriötä piti todennäköisenä vain joka viides ja myrskytuhoja 17 prosenttia.

Haitallisimpina kodeissa pidettiin tulipaloa. Siihen oli myös varauduttu 80 prosentissa kodeista, eli monella on palovaroitin ja sammutuspeite.

36 prosenttia oli osallistunut vastikään ensiapukoulutukseen ja 30 prosenttia alkusammutuskoulutukseen. Loput eivät olleet tulleet ajatelleeksi asiaa tai pitivät tiedon saamista kursseista vaikeana. Pieni osa miehistä katsoi, että osaa tarpeeksi ilman kursseja.

Tutkimuksen mukaan maaseudulla asuvat ovat paremmin varautuneita vesi- ja sähkökatkoihin kuin kaupunkilaiset.