Mike Penceltä viesti Euroopalle: Yhdysvallat tukee edelleen Natoa

Mike Pence puhui Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Lehtikuva

STT

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence toi Münchenin turvallisuuskonferenssiin kokoontuneille eurooppalaisille päättäjille odotetun viestin Atlantin takaa.

– Tuon teille tänään presidentti Trumpin puolesta tämän vakuutuksen: Yhdysvallat tukee vahvasti Natoa ja eikä horju sitoutumisessaan tähän transatlanttiseen liittoumaan, Pence julisti ja sai osakseen reippaat suosionosoitukset.

Pencen ensiesiintyminen Euroopassa oli sävyltään varsin ylevä. Hän julisti historian todistavan, että rauha ja menestys Yhdysvalloissa ja Euroopassa edistävät rauhaa ja menestystä koko maailmassa.

Pencen mukaan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa sitovat yhteen menneiden aikojen yhteisen uhraukset vapauden puolesta sekä yhteiset arvot: vapaus, demokratia, oikeudenmukaisuus ja oikeusvaltioperiaate.

Monien eurooppalaisten mielestä juuri monet näistä arvoista ovat nyt uhattuna Donald Trumpin toimien takia. Esimeriksi Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi juuri ennen Pencen esiintymistä lehdistövapauden olevan demokratian kulmakivi.

Pencen puheesta olikin havaittavissa hienovarainen varoitus, ettei eurooppalaisten pidä sanoutua irti Yhdysvaltain nykyjohdosta.

– Me olemme olleet uskollisia sukupolvien ajan. Kun te pysytte uskollisina meille presidentti Trumpin aikana, me pysymme uskollisina teille, Pence sanoi.

Suosionosoitukset turvallisuuskonferenssin salissa kävivät huomattavasti laimeammiksi, kun Pence otti puheeksi huonosti toteutuneen yhteisvastuun puolustuksen taakanjaossa Natossa. Hänen mukaansa on mahdotonta hyväksyä, että vain muutama liittolaismaa täyttää Yhdysvaltain lisäksi tavoitteen puolustusmenojen kahden prosentin bruttokansantuotetasosta ja että monilla suurillakaan liittolaisia ei ole selvää suunnitelmaa tavoitteen saavuttamisesta.

– On tullut aika tehdä enemmän, Pence sanoi.

Hän kertoi Yhdysvaltain lisäävän omia puolustusmenojaan merkittävästi siten, että maailman suurimmasta sotilasmahdista tulee yhä mahtavampi.

Ukrainan osalta Yhdysvallat aikoo myös tulevaisuudessa katsoa, että Venäjä pitää kiinni sitoumuksistaan ja muun muassa noudattaa Minskin sopimuksesta, Pence sanoi. Iranin ei puolestaan koskaan sallita rakentaa ydinasetta ja uhata sillä liittolaisia, erityisesti Israelia.

Presidentti Sauli Niinistölle näytti tarjoutuvan tilaisuus vaihtaa ajatuksia niin Merkelin kuin Pencenkin kanssa turvallisuuskonferenssin yleisön eturivissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.