Lähestyvä jäämaraton pukkasi kiireen teroituksen ammattilaisille Kuopiossa

Ensi keskiviikkona alkavan Finland Ice Marathonin valmistelut ovat hyvässä vauhdissa Kuopiossa. Järjestäjien lisäksi suurtapahtuma on työllistänyt luistimien huoltajia, myyjiä ja vuokraajia.

Kuopiolainen, Jynkässä asuva Leo Kytövaara pitää Leon Luistinpalvelua Kuopion matkustajasatamassa. Hän ja tunnettu luistelumies Erkki Räsänen ovat olleet kiireisiä viime aikoina.

Luistinvuokraamo toimii satamatorin parkkipaikalla vuokraamokontissa. Hyvin alkanut talvi on saanut luistelun harrastajat jo varhain liikkeelle.

– Tämä on ollut hyvä talvi. Luistimien vuokraus alkoi jo 10. päivä tammikuuta, Kytövaara muistelee kauden varhaista alkua.

Ammattimiehet teroittavat pikaluistimia, retkiluistimia, hokkareita ja kaunoluistimia.

– Kuopiossa on ollut viikonloppuisin satoja luistelijoita. Arkisinkin heitä on paljon, jos sää on hyvä. Tehtävämme tähtää siihen, että saamme teroitettua jäämaratonille osallistuvien luistimet. Kun vehkeet ovat kunnossa, ihmiset voivat nauttia luistelusta, Kytövaara kertoo.

Kun jäämaraton on mennyt ohi, alkaa Kytövaaran mukaan suuren kansan luistelujuhla.

– Luisteluharrastus on kasvanut ja kasvaa edelleen, hän arvioi.

– Olen tehnyt tätä jo pitkään. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2006, siitä lähtien on oltu joka vuosi. Aluksi oltiin jäällä, mutta sitten satamapäällikkö ehdotti kuivalle maalle tulemista, hän sanoo.

 

 

 

Kokenut mies arvostaa Zandstra-luistimia.

– Tuon maahan muun muassa retkiluistimia suoraan tehtaalta Hollannista. Niitä on myynnissä. Täällä kontissa on nykyään vain vähän vuokrauskalustoa. Kunnostamme paljon luistimia. Työtä nopeuttava ja helpottava profiilintekokone on ostettu käytettynä Hollannista.

– Minulla on manuaalikone, jota käytettiin 20 vuotta, mutta nyt se on työttömänä, Kytövaara naurahtaa.

Välillä kontissa käy väkeä kyselemässä vinkkejä luistimista ja niiden hankinnasta. Kytövaara ja Räsänen selittävät, että monilla asiakkailla ei ole paljon kokemusta retkiluistelusta.

– Jos haluatte ostaa omat luistimet, valitkaa ensiksi hyvä luistelumono, joka istuu hyvin jalkaan ja tukee nilkkaa. Tulkaa sitten meille, niin katsotaan hyvä side, hän neuvoo.

– Ensin etsitään sopivat monot ja terät. Sitten annetaan pikaopetus ja kypärä päähän, myös polvi- ja kyynärsuojia suosittelemme, koska luonnonjäissä on railoja, joihin voi kaatua, hän painottaa.

 

 

Kytövaara ei suosittele aloittelijoille luistelusauvoja.

– Luistelusauvoja ei ole nyt valikoimassa, koska niiden avulla luisteleminen on eri laji. Varsinkaan aloittelijan ei kannata ottaa sauvoja, koska niiden avulla saa helposti liian kovan vauhdin, ja jos kaatuu, Kypärä ja pää voivat särkyä, koska jää on kovaa.

Kytövaara neuvoo tuomaan terät tarkistettavaksi, mikäli luistelu tuntuu vaikealta. Syy voi olla huonoissa terissä. Usein joutuu teroittamisen lisäksi työstämään myös profiilin.

Erkki Räsänen korostaa, että tarvitaan sovelias profiili ja terävät kantit. Terän hiominen vaatii hyvää silmää ja kokemusta, kuten sahanterän teroittaminen.

Terässä ei saa olla kierteitä. Luistellessa luistelijan paino jakaantuu terän kanteille ja terä pureutuu jäähän. Luistin saa luistonsa ohuesta vesikerroksesta joka muodostuu terän alle ja voitelee. Luistoon vaikuttaa moni seikka, kuten luistimille tuleva paino ja jään lämpötila. Tärkeintä luistolle on se, kuinka luistimet on teroitettu, kuinka syvä ura luistimissa on ja miten pitkä on terien liukupinta.

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut