Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valiokunnan puheenjohtajistolla Bernerin roolista täysin toisistaan poikkeava käsitys

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajistolla vaikuttaa olevan täysin toisistaan poikkeava käsitys ministeri Anne Bernerin (kesk.) roolista Finavia-jupakassa. Valiokunta julkisti mietintönsä Finaviasta ja valtionyhtiöiden riskinhallinnasta.

Tarkastusvaliokunnan keskustalaisen varapuheenjohtajan Olavi Ala-Nissilän mukaan liikenne- ja viestintäministeri Berner on toiminut osaavasti Finavian johdannaissotkun jälkipyykissä. Ala-Nissilä kertoi asiasta tiedotteessa.

Aivan eri linjoilla on valiokunnan puheenjohtaja, SDP:n Eero Heinäluoma, joka esitteli valiokunnan havaintoja omistajaohjauksesta mietintöä koskevassa tiedotustilaisuudessa.

– Kokonaisarvio omistajaohjauksen toiminnasta syksyllä 2015 on, että se ei ole vakiintuneiden omistajaohjauskäytäntöjen mukaista. Tietysti on niin, että ministeri on se, joka tästä omistajaohjauksesta yleisesti ja tässä tapauksessa erityisesti vastaa, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoma kiinnitti huomiota siihen, että ministeri on ollut omistajaohjauksessa aktiivinen syksyllä 2015, jolloin omistajaohjauksen vakiintuneita pelisääntöjä ei noudatettu ministeriössä. Heinäluoma toi mietinnön julkistamistilaisuudessa esiin, että omistaja eli tässä tapauksessa ministeriö meni tilintarkastusyhtiö Deloitten pakeille kertomatta siitä yhtiön hallitukselle. Kyseessä oli ehdotus sovintosopimuksesta, jonka tarkoituksena oli saada kanteet tilintarkastusyhtiötä vastaan peruttua.

Ala-Nissilän mukaan julkisuudessa syntynyt käsitys Bernerin toiminnasta on ollut virheellinen.

– Julkisuudessa on syntynyt väärä käsitys, että kyse olisi erityisesti liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin toiminnasta. Yhtiöllä on oma johto ja toimielimet. Johdannaiskauppojen aikana liikenne- ja viestintäministeriössä on toiminut neljä ministeriä. Vasta ministeri Bernerin aikana vahinkojen määrää ja seurauksia on selvitetty aktiivisesti, Ala-Nissilä sanoi tiedotteessa.