Terveysalan ammattilaiset eivät halua ryhtyä paperittomien ilmiantajiksi

Lääkäreitä, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus ja ammattietiikka.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus, eikä sitä aiota ryhtyä rikkomaan. Marko Kauko

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus paperittomien hoidosta ihmetyttää terveydenhuollon ammattilaisia. Eniten hämmennystä herättää kohta, jonka mukaan kuntien on ohjattava laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttoviranomaisten puoleen. Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus, eikä sitä aiota ryhtyä rikkomaan.

Terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski Lääkäriliitosta myöntää, että ohjeistus on herättänyt ihmetystä.

– Missään tapauksessa lääkärien tai muidenkaan terveydenhuollon ammattilaisten ei pitäisi tuollaisia asioita ryhtyä ilmoittamaan minnekään.

Vuorenkoski muistuttaa, että perustuslaki ja siinä mainitut perusoikeudet koskevat kaikkia Suomessa oleskelevia ihmisiä.

Lääkäreiden vaitiolovelvollisuus murtuu vain tietyissä tilanteissa. Tällaisia ovat lasten seksuaalinen hyväksikäyttö tai muu vakava kaltoinkohtelu tai toisaalta törkeä rikos, joka on ilmoituksella estettävissä.

– Maassa oleskelu laittomasti ei ole vakava rikos, Vuorenkoski sanoo.

Joensuun Global Clinicin yhteyshenkilö Ville Elonheimo Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksestä pelkää, että sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus karkottaa hoitoa tarvitsevat maan alle. Apua ei uskalleta hakea, jos hoitohenkilöstöön ei voi luottaa.

– Sosiaalipalveluiden salassapitosäännökset velvoittavat, ettei yksittäisten ihmisten tietoja anneta eteenpäin. Myöskään sitä ei saa kertoa, onko ihminen edes asiakkaana.

Tehyn eettinen toimikunta otti kantaa paperittomien hoitoon jo helmikuun alussa.

– Meidän kantamme on, että paperittomilla on oikeus terveydenhoitoon. Meidän ammattilaisten ei tarvitse ottaa kantaa siihen, millä tavalla ihminen on maassa vaan siihen, tarvitseeko hän hoitoa, sanoo kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi Tehystä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola on samoilla linjoilla.

– Oletus on, että ihmiset hoidetaan. Jos vastaanotolle tulee potilas vuotavan mahahaavan kanssa, ei kukaan lähde siinä kiireessä tarkistamaan, miten hän on maassa.

Paavolan mielestä ongelmia saattaa kuitenkin tulla, jos työnantaja ohjeistaa työntekijät tarkistamaan papereita.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan paperittomille on annettava julkisessa terveydenhuollossa kiireellistä hoitoa, mutta heidän on maksettava hoidon kustannukset täysimääräisinä itse. Apua tulisi ensisijaisesti antaa palveluna tai maksusitoumuksena.

Lauri Vuorenkosken mukaan julkisessa terveydenhuollossa on periaatteena antaa hoito ensin ja lähettää maksu jälkikäteen. Sitä, pystyykö asiakas maksamaan laskun, ei lääkärin tarvitse selvittää.

– Lääkärin pitäisi pystyä hoitamaan potilaita riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta.

Vuorenkosken mukaan lääkäreille on tärkeää toimia ammattietiikan mukaan.

– Suomessa on vähän asioita, joissa ei voi toimia lääkärin etiikan mukaan, mutta tämä on yksi niistä. Siksi tämä on myös iso periaatteellinen kysymys.

Kiireetöntä hoitoa kunnilla ei sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan ole velvollisuutta antaa. Helsingissä, Turussa, Tampereella, Espoossa ja Pietarsaaressa julkinen terveydenhoito koskee myös raskaana olevia ja alle 18-vuotiaita paperittomia. Vantaalla asia on tulossa pian valtuustoon.

Vuorenkoski, Elonheimo ja Koivuniemi toivovat, että raskaana olevien ja lasten hoidosta saataisiin kansallinen linjaus.

– Lapset eivät voi itse valita, missä ovat. Ainakaan heitä ei saisi syyllistää ja jättää hoitamatta. Tämä on ainoa ratkaisu, jos halutaan olla länsimainen sivistysvaltio, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, Vuorenkoski sanoo.

Elonheimon mukaan kunnilla olisi mahdollisuus ottaa paperittomat julkisen terveydenhuollon piiriin.

– Se ei hirveästi maksaisi, mutta olisi järkevää kansantaloudellisesti. Se vähentäisi kalliita hätätapauksia. Yhden kiireellisen hoidon kustannuksella kävisi monta kertaa vaikkapa diabeteshoitajan vastaanotolla.

Myös Silja Paavola uskoo, että paperittomien hoitoon on pakko tulla uusia linjauksia tai paperittomuus täytyy määritellä toisin kuin nyt.

– Meillä on pian edessämme valtavat kulut, jos sairauksia ei hoideta ajoissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut