Trump soimaa Yhdysvaltojen tiedustelua epäamerikkalaisuudesta

Twitterissä Trump kutsui Venäjä-yhteyttä hölynpölyksi ja sanoi, että kohu on vain yritys peitellä aiempia virheitä. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB

STT, AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kiivastui keskiviikkona yhdysvaltalaiseen tiedusteluun, kun New York Times oli uutisoinut, että presidentinvaalien aikaan Trumpin kampanjatiimiläiset olivat usein yhteydessä venäläistiedustelijoihin.

Twitterissä Trump kutsui Venäjä-yhteyttä hölynpölyksi ja sanoi, että kohu on vain yritys peitellä aiempia virheitä.

– Oikea skandaali tässä on se, että "tiedustelu" on antanut salaista tietoa laittomasti ulos kuin karkkia. Hyvin epäamerikkalaista! Trump kirjoitti.

New York Timesin mukaan neljä nykyistä ja entistä yhdysvaltalaisviranomaista kertoo, että puhelutietojen mukaan Trumpin kampanjasta oltiin yhteydessä korkeisiin Venäjän tiedustelussa työskenteleviin tahoihin useasti vuoden aikana ennen vaalitulosta. Yhteydenotot tapahtuivat lehden mukaan samaan aikaan, kun viranomaiset saivat todisteita siitä, että Venäjä pyrki hakkeroimaan demokraattipuolueen kansallista komiteaa.

Väitettyjen yhteydenottojen sisällöstä ei ole tietoa. Tutkinta asiasta on lehden mukaan kesken.

Lehti nimesi jutussaan vain Trumpin kampanjapäällikkönä useita kuukausia toimineen, aiemmin Venäjällä ja Ukrainassa poliittisena konsulttina työskennelleen Paul Manafortin. Tämä kiistää olleensa tietoisesti yhteydessä venäläisvakoojiin.

Tammikuussa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset raportoivat Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain vaaliprosessiin. Raportin mukaan syynä oli ainakin osittain Venäjän halu avittaa Trump voittamaan vaalit.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut