Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntaryhmät korostavat eutanasia-aloitteen tärkeyttä

Eutanasiakansalaisaloitteen tekijät kritisoivat voimakkaasti Lääkäriliiton tuoretta kyselyä, jonka mukaan kuolevia potilaita hoitavat lääkärit toivovat Suomeen saattohoitolakia. Eutanasiaa sallivaa lakia sen sijaan toivoi alle viidennes kyselyyn vastanneista lääkäreistä.

Entinen kansanedustaja Iiro Viinanen (kok.) pitää Lääkäriliiton tutkimusta tarkoitushakuisena, koska se kohdistettiin ainoastaan valikoituun porukkaan. Siihen vastasi 290 kuolevia potilaita hoitavaa lääkäriä.

– Totta kai silloin saadaan sellainen vastaus kuin on haluttu.

Eutanasia-aloitteen muut alullepanijat ovat ex-kansanedustajat Esko Seppänen (vas.), Henrik Lax (r.), Osmo Soininvaara (vihr.) ja Ilkka Taipale (sd.). He muistuttavat, että aikaisemman tutkimuksen mukaan yli puolet lääkäreistä kannattaa eutanasiaa.

– Lääkäriliitto on aloittanut kampanjan eutanasiaa vastaan, Seppänen sanoi.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi luovutettiin tiistaina eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle. Aloite keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta runsaassa kuukaudessa. Aloitteen allekirjoittaneet haluavat, että eutanasia eli armokuolema olisi laillinen Suomessa.

Viinasen mukaan aloitte sai erittäin hyvän suosion, joten kansanedustajat eivät voi ohittaa sitä ihan noin vain. Häntä harmittaa se, että vastustajat puhuvat siitä tarkoitushakuisesti, ikään kuin se tarkoittaisi jotain tappamismahdollisuutta.

– Tässä on vapaaehtoisuudesta kysymys. Ketään ei pakoteta mihinkään ja eutanasiaa käytetään vain tilanteessa, jossa elämä loppuu joka tapauksessa ja kärsimykset ovat kovat. Miksi ihmisen kärsimysaikaa ei voisi lyhentää, kun kuolema kuitenkin odottaa, Viinanen kysyi.

Kansalaisaloite on tulossa eduskunnan lähetekeskusteluun ensi viikolla, jonka jälkeen se lähtee ainakin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja mahdollisesti myös perustuslakivaliokuntaan. Eduskuntaryhmien edustajat ottivat aloitteeseen kantaa luovutustilaisuuden jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kaikki pitivät aloitetta tärkeänä ja korostivat, että kyseessä on omantunnon asia, josta ei päätetä eduskuntaryhmissä. Kaikissa ryhmissä löytyy sekä aloitteen kannattajia että vastustajia kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

– Se on lääkärin etiikan vastaista. Kuolinpiikit eivät kuulu ihmislääketieteeseen, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kiteytti.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonensanoi, että aloite asettaa kansanedustajat kovan paikan eteen, sillä kysymys on elämästä ja kuolemasta. Kansanedustaja Arja Juvosen (ps.) mukaan asiassa ollaan suurien ja syvien asioiden äärellä.

– Sokka on irti siinä asiassa, että saattohoito nousee esiin ensimmäistä kertaa.

Lääkärikansanedustaja Sari Raassina (kok.) piti tärkeänä, että vihdoinkin keskustellaan viimeisten hetkien hoidosta lain ja hoitotieteen näkökulmasta. Hän korosti, että saattohoito on ollut pitkän aikaa laiminlyöty, mutta eutanasia ei ole oikea reitti.

Kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan (sd.) korosti, että SDP:llä on asiasta tuore puoluekokouskanta ja se on neutraali. Kansaedustajat voivat lähteä keskusteluun puhtaalta pöydältä.

– Oma suhtautumiseni eutanasiaan on myönteinen. Se sisältyy vihreiden poliittiseeen ohjelmaan, jossa puhutaan hyvästä kuolemasta, mikä on jokaisen ihmisoikeus, kansanedusta Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoi.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu eutanasiaaan myönteisesti ja arvioi, että ryhmä lienee aloitteeen takana lähes sata propssenttisesti. Pekosen mukaan saattohoitoa pitää kehittää, mutta silti on aina pieni joukko, joita hyvä saatttohoito ei enää lohduta.

RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander korosti, ettei saattohoito ja eutanasia sulje toisiaan pois.

– Oikeus hyvään kuolemaan tarkoittaa joissakin tapauksissa saattohoitoa ja joissakin eutanasiaa.