Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisaloitteen puuhamiehet arvostelevat Lääkäriliittoa - "Kampanja eutanasiaa vastaan"

Eutanasiakansalaisaloitteen tekijät kritisoivat voimakkaasti Lääkäriliiton tuoretta kyselyä, jonka mukaan kuolevia potilaita hoitavat lääkärit toivovat Suomeen saattohoitolakia. Eutanasiaa sallivaa lakia sen sijaan toivoi alle viidennes kyselyyn vastanneista lääkäreistä.

Entinen kansanedustaja Iiro Viinanen (kok.) pitää Lääkäriliiton tutkimusta tarkoitushakuisena, koska se kohdistettiin ainoastaan valikoituun porukkaan.

– Totta kai silloin saadaan sellainen vastaus kuin on haluttu.

Eutanasia-aloitteen muut alullepanijat ovat ex-kansanedustajat Esko Seppänen (vas.), Henrik Lax (r.), Osmo Soininvaara (vihr.) ja Ilkka Taipale (sd.).

Viinanen muistuttaa, että aikaisemman tutkimuksen mukaan yli puolet lääkäreistä kannattaa eutanasiaa. Hän ihmettelee, mihin se nyt olisi muuttunut.

– Lääkäriliitto on aloittanut kampanjan eutanasiaa vastaan. Toivon, ettei Lääkäriliitosta tule asian vastapuolta, Seppänen sanoo.

Seppäsen mukaan Lääkäriliiton tuore tutkimus ei ole mikään tutkimus, vaan kirjaus, koska sen otos oli kapea.

Seppänen ja Taipale korostavat, että aikaisempien kyselyjen mukaan puolet lääkäreistä on eutanasian kannalla ja sairaanhoitajista peräti 75 prosenttia.

Lääkäriliiton tammikuussa tekemään kyselyyn vastasi kaikkiaan 290 kuolevia potilaita hoitavaa lääkäriä. Kyselyn vastausprosentti oli vähän yli 40.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi luovutettiin tiistaina eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle. Aloite keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta runsaassa kuukaudessa.

Kansalaisaloitteen allekirjoittaneet haluavat, että eutanasia eli armokuolema olisi laillinen Suomessa. He ehdottavat, että eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi Suomessa.