Rahankeräyslupaa odotettava jopa yli puoli vuotta - "Tilanne kaikkien kannalta hankala"

Monen järjestön oma varainhankinta on jäissä.

Monen järjestön oma varainhankinta on jäissä, koska rahankeräyslupien käsittely on ruuhkautunut. Keräyslupaa on odotettava puolisen vuotta, mikä on yllättänyt monen yleishyödyllisen yhdistyksen.

Reumaliiton talouspäällikkö Anni Pyy kertoo, että he jättivät kahden vuoden rahankeräyslupahakemuksen syyskuun alussa, mutta päätöstä ei ole tullut vieläkään. Aiemmin myönteinen päätös tuli ennen vuodenvaihdetta.

– Emme voi markkinoida lahjoituskohteita emmekä voi ylläpitää nettisivuilla keräyksen mainosmateriaalia, Pyy sanoo.

Arpajaishallintopäällikkö Saaramaria Varvio Poliisihallituksesta myöntää ongelman ja sanoo, että tilanne on ollut samanlainen jo pidemmän aikaa. Poliisihallitukseen tulee rahankeräyslupahakemuksia enemmän kuin niitä pystytään käsittelemään. Nyt jonossa on noin 150 hakemusta.

– Rahanheräyslupia on meillä jonossa suhteellisen paljon, ja niiden käsittelyyn saaminen kestää. Luvan saaminen on vaihdellut neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen tilanteesta riippunen, Varvio sanoo.

Varvion mukaan kuuden kuukauden käsittelyaika johtaa harhaan. Kyse on ajasta, joka kestää hakemuksen saapumisesta siihen, kun lupa on myönnetty. Suurimman osan ajasta hakemus vain odottaa pääsyä käsittelyyn.

– Kun hakemus tulee esittelijän pöydälle ja jos siinä ovat kaikki asiat kunnossa, itse luvan myöntämisprosessi on nopea.

Varvio kehottaa valmistelemaan lupahakemuksen hyvin, sillä se nopeuttaa käsittelyä, kun hakemus tulee esittelijän pöydälle.

Varvion mukaan ruuhkat alkoivat, kun luvitus siirtyi vuonna 2010 lääninhallitusten lakkauttamisten myötä sisäministeriön alaiselle Poliisihallitukselle.

– Tuolloin saimme uusia tehtäviä, mutta emme juurikaan lisäresursseja.

Ruuhkia ovat lisänneet myös rahankeräyslakiin tehdyt uudistukset. Ne toivat uusia tahoja, joille rahankeräyslupia voidaan myöntää. Varvion mukaan lain valmisteluvaiheessa arvioitiin lisävoimavarojen tarve väärin.

Poliisihallituksessa on pyritty helpottamaan ruuhkia irrottamalla väkeä muista tehtävistä. Varvion mukaan se ei ole kuitenkaan helppoa, sillä ylimääräisiä käsiä ei ole.

Pitkät jonot ovat yllättäneet monet järjestöt, vaikka niistä on kerrottu nettisivuilla. Ongelma koskee kaikkia hakijoita, sillä hakemukset käsitellään tulojärjestyksessä eli saapumisjärjestys ratkaisee.

– Palautetta saadaan, koska tilanne on kaikkien osapuolten kannalta hankala.

Keräyslupia hakevat yleishyödyllistä toimintaa harjoittavat yhdistykset ja säätiöt, joiden kirjoa Varvio kuvaa laajaksi. Julkisen rahan niukkeneminen ei ole juurikaan vaikuttanut hakijamääriin.

– Rahankeräysluvat ovat lähtökohtaisesti aina olleet merkittävä kolmannen sektorin rahoitusmuoto.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) kertoo törmänneensä potilasjärjestöjen vaikeuksiin ja pitää tilannetta kohtuuttomana.

– Edes aikataulujen venymisestä ei ole informoitu järjestöjä etukäteen. Monet vakiintuneet ja selkeät rahankeräysmuodot ovat katkolla. Järjestöt ovat joutuneet poistamaan tilinumerot nettisivuiltaan ja lopettamaan varainhankinnan.

Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa. Rahankeräyksen järjestäminen on luvanvaraista.

Arpajaishallinnon tehtäviin kuuluu arpajais- ja rahankeräystoiminnan sekä viihdelaitetoiminnan yleinen valvonta. Rahankeräyslupa voidaan myöntää yleishyödyllistä toimintaa harjoittavalle yhteisölle tai säätiölle yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseksi.

Keräyksen maksimiaika on viisi vuotta. Ensimmäistä lupaa hakevalle lupa yleensä myönnetään enintään vuodeksi.

Vuosittain myönnetään noin 500 lupaa, joista noin 300 on rahankeräyslupia ja 200 bingo- ja tavara-arpajaislupia. Nyt jonossa on noin 150 hakemusta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut